Desetitisíce polských konzervativců vytáhly do ulic proti vládě

Varšava - Polská opozice protestuje proti liberální vládě premiéra Donalda Tuska. Do ulic vyšli stoupenci konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), katolické pravice a odborový svaz Solidarita. Pod heslem „Probuď se, Polsko“ protestují proti zvýšení věku pro odchod do penze a taky proti ukončení vysílání katolického programu ve veřejnoprávní televizi.

Davy protestujících kráčely centrem Varšavy, mnozí z účastníků měli růžence v rukou a zpívali náboženské písně. Šlo o jeden z nejmasovějších protestů v posledních několika letech. Do metropole demonstranty svážely zvláštní vlaky a autobusy, posily z okolních vojvodství povolala i policie.

Vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński v projevu k demonstrantům:

„Tyto obrovské davy reprezentují sílu, znamenají, že Polsko se skutečně probouzí. Číše přetekla, my polští vlastenci říkáme ne! Vláda v čele se svým předsedou se bude vydávat za vůdce země do zlých časů. Chcete opravdu takové vůdce? Čestní podnikatelé a pracující nic takového nechtějí.“

Lidé protestovali proti novému zákonu o zvýšení hranice důchodového věku a proti údajným zásahům vlády do svobody slova. Policie o počtu demonstrujících neinformovala, organizátoři ale ohlásili 100 000 účastníků. Protestující na náměstí mávali polskými vlajkami a transparenty s hesly podporujícími katolické Radio Maryja a ultrakatolickou televizní stanici Trwam, jejichž vysílání údajně místní telekomunikační správa ignorovala při přechodu na digitální vysílání. Úřady tento krok zdůvodnily neprůhledným financováním.

Polsku se z makroekonomického hlediska vede relativně dobře, zemi ale sužuje více než dvanáctiprocentní nezaměstnanost. Vláda nedávno přijala zákon, podle kterého se bude věk pro odchod do důchodu postupně zvyšovat až na 67 let.