„Úklid“ slovenské romské osady se nekonal

Bratislava - Bez větších incidentů se dnes obešel ohlášený pochod slovenských extremistů v romské obci Krásnohorské Podhradie u Rožňavy na východě země. Policie radikály do obce nepustila, jejich vůdce Marian Kotleba byl podroben výslechu. Kotleba je vůdčí osobností Lidové strany-Naše Slovensko, na jejíž kandidátce se v letošních volbách neúspěšně pokusil dostat do parlamentu.

V obci, kde v březnu vyhořel hrad Krásna Hôrka, chtěl dnes Kotleba se svými společníky „uklidit“. Sám má v nelegálně postavené romské osadě svůj pozemek, který dostal darem od původního majitele Štefana Szaniszlóa. Kotleba chtěl černé stavby na svém pozemku zbourat.

Policisté nejprve Kotlebu s jeho realitním agentem do osady pustili, zatímco stovku ostatních extremistů zastavili před vesnicí. Radikálové reagovali skandováním „policejní stát“ a zpěvem slovenské hymny.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Kotleba byl pak předveden k výslechu spolu s asi třemi dalšími zadrženými. Policie mezitím uzavřela všechny přístupy do obce. V samotné vsi byly rozmístěny desítky policistů se psy a koňmi. K zásahu bylo opodál připraveno vodní dělo.

Po březnovém požáru historické slovenské památky, který neúmyslně způsobili dva romští chlapci, Kotleba založil hnutí Uklízet a užívat. Jeho členy se stali vlastníci pozemků, na nichž si Romové nelegálně postavili své příbytky. Kotleba pak své stoupence vyzval, aby se vyzbrojili lopatami a sekyrami a přišli osadu „uklidit“. Romská obydlí chtěl srovnat se zemí buldozerem.

Kotleba ale dnes dostal šanci jen na na to, aby svůj pozemek zaměřil geodetickou sondou. „Pozemky, jejichž jsem spolumajitelem, jsou na katastru vedené jako trvale travnaté porosty. To znamená, že tam nemají být zapsané žádné stavby ani žádné chatrče,“ argumentuje Kotleba.

Vydáno pod