Německé megalomanské stavby má přibrzdit zákon

Hamburk – V Hamburku na staveništi asi nejskandálnější stavby Německa začaly operní slavnosti. Ambiciózní projekt takzvané Labské filharmonie překročil původně plánované náklady zhruba pětinásobně a stále není hotovo. Podobná situace je také v Berlíně, kde drhne výstavba letiště. Pomoci má zákon, který prosazuje absolutní průhlednost veřejných zakázek.

Takzvaná Labská filharmonie měla světu předvést sebevědomí nejbohatšího města EU. Projekt přímo v říčním korytě stavěl na nejmodernější technice - statiku zajišťuje přes 1 100 ocelových pilotů. Nakonec stavba Hamburk proslavila, ale negativně. Původní rozpočet 77 milionů se totiž vyšplhal na téměř pětinásobek a dokončení se odsunulo o pět let.

Projekt Labské filharmonie
Zdroj: ČT24

Gigantická stavba s gigantickými problémy trápí i Berlín. Nové letiště se mělo stát chloubou německé metropole, první letadla se ale na přistávacích drahách objeví nejdříve na podzim příštího roku. Letiště přitom mělo sloužit už do letošního června. Chyby v projektech navíc navýšily náklady o jednu a tři čtvrtě miliardy eur.

Megalomanské stavby dráždí stále aktivnější německá občanská sdružení. Spolek Více demokracie už v Hamburku prosadil zákon, který nutí úřady zveřejnit každý detail veřejných zakázek. V Berlíně se o něm jedná. „Je tu šance, že se podaří odhalit chyby ještě v průběhu plánování,“ vysvětluje Michael Efler, koordinátor spolku Více demokracie.

Zatím ale účty dál rostou. Minulý týden se ukázalo, že na berlínském letišti bude nutné strhnout jednu z už dokončených budov, a filharmonici z Hamburku si pro své představení na staveništi vybrali výmluvný titul: Německé requiem.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)