Belfastem prošly tisíce unionistů - problémy nebyly

Belfast – Až 30 tisíc lidí si v severoirském Belfastu připomnělo sto let od podepsání Ulsterského paktu - dokumentu, kterým unionisté na severu ostrova odmítli samostatnost Irska, a položili tak základ jeho rozdělení. Pochod protestantských unionistů se obešel bez problémů. Akce, největší svého druhu za několik posledních let, zaujala pestrostí dobových kostýmů a koloritem doprovodné hudby, ale vyvolávala obavy z konfliktů se severoirskou katolickou menšinou.

Severoirští loajalisté, tedy protestanti věrní Spojenému království, prošli ulicemi Belfastu od radnice až k paláci Stormont, sídlu severoirského parlamentu. Podobné pochody, jejichž tradice sahá do 19. století, byly v minulosti častým zdrojem nábožensky motivovaných konfliktů.

Zatímco protestanti pochod považují za projev své kultury a potvrzení zděděné víry, v očích katolické menšiny jde o agresivní provokaci protiirského zaměření. Nepokoje pochody vždy vyvolávaly zejména v místech, kde se průvod přiblížil tradičním katolickým čtvrtím. Tentokrát ale zprávy o násilnostech nepřišly, průvod dokonce bez incidentů minul i nejkritičtější místo - katolický chrám svatého Patricka nedaleko městského centra.

Telefonát Jiřího Hoška (zdroj: ČT24)