„Vyhoďte je, vyhoďte je,“ vzkázal vládě španělský dav

Madrid/Lisabon - Desetitisíce Španělů v Madridu tento týden již potřetí znovu protestovaly proti úsporným vládním opatřením a tvrdým dopadům ekonomické krize na svoje životy. Nespokojení obyvatelé před parlamentem vyjádřili rozhořčení nad zvyšováním daní, nad snižováním vládních výdajů a nad nejvyšší nezaměstnaností mezi 17 zeměmi eurozóny. Ta už ve Španělsku postihuje téměř 25 procent aktivního obyvatelstva. Poklidný protest skončil pozdě večer střety s policií, nejméně dva lidé prý byli zraněni. Proti úsporným opatřením své vlády demonstrovali i Portugalci.

Davy rozhořčených lidí křičely „Vyhoďte je, vyhoďte je“ s poukazem na konzervativní vládu premiéra Mariana Rajoye. Jeho kabinet v pátek předložil návrh rozpočtu na příští rok, který předpokládá snížení celkových výdajů o 40 miliard eur, zmrazení mezd zaměstnanců státního sektoru a snížení výdajů na nezaměstnané.

Španělé demonstrovali proti dopadům ekonomické krize
Zdroj: ČTK/AP/Andres Kudacki

Proti úsporným opatřením své vlády protestovaly dnes na výzvu hlavního odborového svazu i tisíce Portugalců, kteří vystupňovali svůj nesouhlas s dalšími plánovanými škrty a se zvýšením daní, které chce vláda začlenit do návrhu rozpočtu na příští rok. Vláda tváří v tvář ostré kritice odborů, opozice i podnikatelů ustoupila od zvýšení odvodů na sociální zabezpečení, ale nyní se snaží najít alternativní opatření do rozpočtu pro příští rok, aby zajistila splnění rozpočtových cílů stanovených pro získání záchranného úvěru 78 miliard eur (1,9 bilionu Kč) od trojice mezinárodních věřitelů Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky. Nezaměstnanost v Portugalsku dosahuje rekordní výše 15 procent v roce, kdy země zažívá nejhorší recesi od 70. let. Očekává se, že ekonomika letos klesne o tři procenta.

Španělé a Portugalci demonstrovali proti vládě (zdroj: ČT24)

Krize ve Španělsku nešetří ani krále

Finanční krize ve Španělsku nešetří ani krále Juana Carlose. Podle návrhu rozpočtu, který ministr financí Cristóbal Montoro v sobotu předal parlamentu ke schválení, dá stát na královský palác v roce 2013 o čtyři procenta méně než letos. Celkem Madrid příští rok hodlá ušetřit 40 miliard eur, mimo jiné i prostřednictvím dalšího zmrazování mezd státních zaměstnanců. Podle návrhu úsporného rozpočtu pro příští rok státní výdaje na královský palác klesnou z 8,26 milionu eur (207 milionů korun) na 7,93 milionu eur (asi 200 milionů korun).