Desítky mrtvých po sérii atentátů v Iráku

Bagdád - Při sérii pumových atentátů na policejní stanice a šíity v Iráku zemřelo nejméně 32 lidí a přes sto dalších se zranilo. Nejvíc obětí si vyžádaly tři výbuchy ve městě Tadží, další explozi hlásí například bagdádská šíitská čtvrť, kde se odpálil sebevražedný atentátník. K vražedné sérii se zatím nikdo nepřihlásil. Během září zahynulo v Iráku při pumových atentátech 252 lidí a 800 jich bylo zraněno. Převažujícím motivem násilností jsou mezietnické a náboženské spory.

V Iráku se v poslední době odehrálo několik krvavých útoků, za něž jsou odpovědní hlavně příslušníci tamní odnože al-Káidy. Využívají politické krize a obnoveného napětí mezi sunnity a šíity. Někteří viní sunnitské politiky včetně uprchlého viceprezidenta Taríka Hašímího odsouzeného za vraždu. Prý se snaží v Iráku rozdmýchat sektářské násilí.

Série pumových atentátů na policejní stanice a šíity v Iráku (zdroj: ČT24)

Nejničivější byl útok v Tadží severně od Bagdádu, kde explodovaly tři automobily. Byly zaparkovány před domy obývanými šíity. Město leží asi 20 kilometrů severně od Bagdádu a většina jeho obyvatel jsou sunnité. Další útok je hlášen z bagdádské šíitské čtvrti Šula, kde se v autě odpálil sebevražedný atentátník. Při atentátu ve městě Kút, ležícím jižně od metropole, brzo ráno zemřeli dva policisté, které zabil výbuch náloží ve dvou automobilech. Další dva policisté přišli o život v Bákubě a jedna osoba v Chán Bání Saadu. Nálož připravili útočníci i pro šíitské poutníky mířící do Madajnu jižně od Bagdádu – podařilo se jim ji schovat do autobusu.