Členka Pussy Riot žádá jiného obhájce, odvolací proces odročen

Moskva - Kvůli žádosti o změnu obhájce jedné z členek Pussy Riot dnes moskevský soud odročil odvolací proces s trojicí odsouzených na 10. října. Ženy dostaly dvouletý trest vězení za to, že v únoru zazpívaly v pravoslavném chrámu protestní píseň proti Vladimiru Putinovi. Pravoslavná církev teď vyzvala trojici k pokání, ke kterému by mohl za určitých okolností přihlédnout i soud. Právníci ale o úspěchu spíš pochybují. Případ vyvolal značný rozruch i ve světě, členkám skupiny vynesl nominaci na Sacharovovu cenu, udělovanou Evropským parlamentem.

Začátku odvolacího procesu se osobně účastnily všechny tři odsouzené punkerky, Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30). Samucevičová se na úvod odvolacího soudu zřekla služeb dosavadních advokátů kvůli rozdílným názorům na vedení obhajoby. Proto rozhodl soud o odročení odvolacího procesu na 10. října.

Obhajoba u odvolacího soudu poukazuje na četná pochybení v srpnovém procesu. Nelíbí se jí, že soudkyně nepředvolala většinu svědků a expertů navrhovaných advokáty. Hlavním argumentem ale je, že se ženy žádného trestného činu nedopustily. Jejich čin je prý nanejvýš přestupkem, neboť zločiny „svatokrádeže“ a „rouhačství“ zmizely z ruského práva v roce 1917 spolu s carem.

Před začátkem procesu už punkerky požádaly, aby trest mohly odpykat v moskevské věznici, a nikoli v trestanecké kolonii, kam je soudkyně poslala.

V předvečer odvolacího procesu pravoslavná církev vyzvala punkerky k pokání. „Tyto činy se dotýkají citů věřících, zasluhují odsouzení a nemůžou být bez trestu, ať už je jejich ospravedlnění jakékoli. Většina našich krajanů to tak vidí. Na druhou stranu církev si upřímně přeje, aby ti, kdo zneuctili svaté místo, učinili pokání. Určitě by to prospělo jejich duším,“ zdůraznil mluvčí ruské pravoslavné církve Vladimir Legojda.

Hudebnice se omluvily v srpnu věřícím. Před soudem ale pak hájily povahu svého protestu. Podle nich šlo o politickou akci, ale verdikt soudkyně mluví o výtržnictví motivovaném náboženskou nenávistí. Jejich osud dál zajímá aktivisty po celém světě. Českou verzi mezinárodní petice pod patronací Amnesty International podepsalo přes 5 tisíc lidí.

„Amnesty považuje proces s členkami Pussy Riot za politický a jejich stíhání za neoprávněné. Od začátku jsou v celém procesu neregulérnosti, všechny tři členky jsou ve vyšetřovací vazbě bez propuštění pomalu šest měsíců, což je praxe u těch nejhorších případů,“ podotkl ředitel české pobočky Amnesty International Mark Martin. Kritici režimu vnímají odsouzení Pussy Riot jako součást „utahování šroubů“ od Putinova návratu do Kremlu. A ten nemívá ve zvyku ustupovat vnějším tlakům.

Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30) mají pykat za to, že 21. února, ještě před prezidentskými volbami, zazpívaly v moskevské katedrále Krista Spasitele „punkovou modlitbu“ nazvanou „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Protestovaly tak podle svých slov proti výzvám hlavy pravoslavné církve patriarchy Kirilla hlasovat pro favorita voleb. Odsouzeny byly za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí.