Komise prošetří vraždy jihoafrických havířů

Johannesburg - Speciální komise jihoafrického prezidenta Jacoba Zumy začala prošetřovat policejní zásah proti stávkujícím horníkům z letošního srpna. Policie při něm zastřelila 34 protestujících dělníků. Úřady z jejich smrti nejprve obvinily jejich kolegy, později ale nařídily další vyšetřování. Jeho výsledek se čeká za čtyři měsíce.

Komise má prověřit, jak při incidentu v platinovém dole Marikana postupovala policie, vedení dolu, vláda i zástupci odborů. Při zásazích policie proti demonstraci horníků zemřelo celkem 44 lidí. Policie 16. srpna zastřelila 34 horníků a 78 jich zranila, když se bránila proti útočícímu davu. Deset dalších mužů, mezi nimi dva policisté a dva bezpečnostní strážci, přišli o život při střetech mezi příslušníky znesvářených odborových organizací o několik dní dříve. 

Ze smrti horníků přitom úřady obvinily jejich kolegy, a to i když je zastřelili policisté. Protože ale ozbrojení horníci na policisty útočili, proto vina padá právě na hlavu 270 horníků. Podle starého zákona z dob apartheidu jsou totiž z vraždy obviněni všichni, kdo byli zadrženi na místě incidentu, ať už se policie střelby zúčastnila, nebo ne. 

Soud zatím sice 270 obviněných horníků propustil, chystá se je ale obžalovat, až bude ukončeno vyšetřování. 

Od srpnových incidentů v dolech Marikana se akce rozšířily do dalších zlatých a platinových šachet v lukrativní hornickém sektoru a ochromily produkci tohoto vzácného kovu u jednoho z největších světových producentů.

Vydáno pod