V Rusku se Nevinnost muslimů promítat nebude

Moskva - Moskevský soud dnes zakázal šířit v Rusku kontroverzní film Nevinnost muslimů jako extremistické dílo. Učinil tak na podnět generální prokuratury. V uplynulých dnech stejný krok již podnikl soud v Grozném, ale prokuratura usoudila, že celostátní zákaz vyžaduje moskevský verdikt.

Samému zákazu předcházela projekce - jeden z prokurátorů se totiž přiznal, že film, o jehož zákazu rozhoduje, ani neviděl. Soudce Jevgenij Komissarov pak nechal promítnout alespoň úryvek. Podrobné odůvodnění verdiktu má zveřejnit v příštích dnech.

Proti zákazu se ještě u soudu ohradil zástupce ombudsmana, na prezidenta Vladimira Putina se také obrátilo několik osobností ruské kultury, které také považují zákaz za chybu. „Čím více zakazujeme to, co v současnosti prakticky nelze zakázat, tím více upoutáváme pozornost. Dříve se na film skoro nikdo nedíval, teď je tomu naopak,“ prohlásil galerista Marat Gelman.

Muslimští duchovní v Rusku naopak postup úřadů schvalují. Soudí totiž, že je povinností státu se starat o práva věřících a chránit je před urážkami.

Očekává se, že po rozhodnutí soudu nechají ruské úřady vyřadit film z ruských domén internetu, případně samy ruským uživatelům zablokují celý server YouTube, na kterém je k vidění.

Amatérský film Nevinnost muslimů, natočený v USA, zobrazuje islámského proroka Mohameda jako podvodníka a sukničkáře. Urazil mnoho muslimů a vyvolal vlnu masových protestů v muslimském světě, při nichž zahynuly desítky lidí. Bílý dům snímek odsoudil, ale také obhajoval americké zákony, které respektují svobodu vyjadřování.

Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů)
Zdroj: ČT24/YouTube

Na hlavu tvůrce filmu vypsána další odměna

Bývalý pákistánský zákonodárce dnes nabídl odměnu v přepočtu asi 3,9 milionu korun člověku, jenž zabije tvůrce Nevinnosti muslimů. Pravděpodobný tvůrce filmu, egyptský kopt Nakoula Basseley Nakoula, je v současnosti ve vazbě ve Spojených státech, protože prý porušil podmínky podmínečného propuštění.

Ikrámulláh Šahid svou nabídku učinil před asi 15 000 lidmi na shromáždění radikálních islamistických skupin v Péšávaru na severozápadě Pákistánu. Před ním již v zemi jeden z ministrů za smrt tvůrce filmu urážejícího proroka Mohameda nabídl 100 000 dolarů. Při protestech proti snímku zahynulo v Pákistánu nejméně 23 lidí.

Pětapadesátiletý Basseley Nakoula má podle dřívějších zpráv médií záznamy v trestním rejstříku. V roce 2010 ho soud kvůli bankovnímu podvodu odsoudil k 21 měsícům vězení, propuštěn byl po jednom roce. Soud mu také zakázal na pět let přístup k internetu.

Německo se bojí útoků

V Německu se objevily výzvy k teroristickým útokům po nepotvrzené zprávě o tom, že jeden z herců v Nevinnosti muslimů je německé národnosti. Snímek chce krajně pravicová strana Za Německo promítat i v Berlíně. Úřady se tomu snaží zabránit.