Za nelegální stahování z internetu hrozí v Japonsku vězení

Tokio - Japonským uživatelům internetu, kteří nelegálně stahují obsah chráněný autorskými právy, hrozí až dva roky vězení a pokuta až do výše dvou milionů jenů (více než 500 000 korun). Vyplývá to ze změny zákona, který prosadila lobby japonského hudebního průmyslu.

Stahování z internetu porušující copyright je v Japonsku postaveno mimo zákon od roku 2010, ale tresty se k němu nevázaly. Nyní může být teoreticky potrestán i ten, u koho se najde byť jediná nelegálně stažená nahrávka.

Kritici nové úpravy ovšem míní, že snahy ochránců zákona by se měly nadále soustřeďovat na to, aby zastavily uživatele, kteří podobný materiál na internetu zpřístupňují; nikoli ty, kdo ho „pouze“ stahují.

Za nelegální nahrávání copyrightem chráněných hudebních nahrávek, videí či filmů na internet hrozí v Japonsku až deset let vězení a pokuta do výše deset milionů jenů (více než 2,5 milionu korun).

Podle objemu prodeje je Japonsko po Spojených státech druhým největším trhem pro hudbu na světě. Za zpřísnění trestů loboval japonský svaz nahrávacího průmyslu, podle kterého počet nelegálně stažených nahrávek desetinásobně přečísluje ty legálně pořízené.