Británie vstoupila jako třetí země do jaderného klubu

Londýn – Velká Británie se stala po USA a Rusku třetí zemí světa disponující jadernou hlavicí. Pod označením operace Hurikán odpálila 3. října 1952 na ostrovech Monte Bello u severozápadního pobřeží Austrálie bombu, jež byla kopií té, co USA v srpnu 1945 svrhly na Nagasaki.

Britská armáda paradoxně netušila, co přesně může od exploze čekat. „Bylo to trochu absurdní. Měli jsme si zakrýt oči rukama a dát si hlavu mezi nohy. Jako úkryt nám měli sloužit okolní kokosové palmy,“ vzpomíná bývalý voják Fred Vening.

Výbuch byl tak silný, že vyprodukoval jaderný hřib o velikosti jedné míle. Přihlížející vojáci, kteří ostrov střežili, hovoří o nevídaném zážitku. Po testech zůstala na Monte Bello jen radioaktivní půda. Její poslední dekontaminace proběhla v roce 2000 a australské úřady přišla na 108 milionů dolarů.

„Pamatuji si, jak jsme hned po výbuchu skočili na náklaďák, abychom měli lepší výhled. Pak jsme jen viděli, jak se palmy před námi ohýbají. Než jsme se nadáli, tak nás povalila tlaková vlna. Byla to ta největší rána, jakou jsme kdy kdo slyšeli,“ dodává další z přítomných vojáků Bill Evans.

Jaderný klub se od té doby rozrostl asi na desítku zemí a v současnosti existuje na světě podle odhadu Federace amerických vědců (FAS) přes 19 000 jaderných hlavic, z toho asi
4 400 z nich je připraveno k použití.

První jadernou mocností se staly Spojené státy 16. července 1945, kdy provedly u amerického městečka Alamogordo v Novém Mexiku svůj první úspěšný jaderný test. Získat jadernou zbraň bylo od roku 1942 cílem tajného britsko-amerického projektu Manhattan, který v laboratořích v Los Alamos vedl americký fyzik Julius Robert Oppenheimer.

USA také dosud jako jediné jadernou bombu použily jako zbraň, když v srpnu 1945 bombardováním japonských měst Hirošima a Nagasaki přiměly Japonsko ke kapitulaci ve druhé světové válce. Dvě bomby svržené na Hirošimu a Nagasaki si vyžádaly přes 200 000 obětí a zahájily téměř půlstoletou éru jaderného zbrojení a zastrašování, díky němuž byl následující světový konflikt válkou pouze „studenou“.

Před 60 lety získala Británie jadernou bombu (zdroj: ČT24)

Po Británii se čtvrtou jadernou velmocí stala 13. února 1960 Francie, která svou první atomovou bombu vyzkoušela na alžírské Sahaře. O čtyři roky později - 16. října 1964 - provedla první jaderný pokus Čína a v květnu 1974 uskutečnila první jadernou zkoušku pod kódovým označením Smějící se Buddha Indie. Jadernou bombu odzkoušel i Pákistán (v roce 1998) a KLDR (v roce 2006).