Srážku lodí v Hongkongu nepřežilo 36 lidí

Hongkong - Nejméně 36 mrtvých a desítky zraněných si vyžádala srážka dvou lodí plných lidí u pobřeží Hongkongu. Na moři se srazil trajekt s výletní lodí, na jejíž palubě bylo kolem 120 zaměstnanců místní elektrárenské společnosti, kteří oslavovali svátky. Po kolizi se jejich plavidlo napůl potopilo.

Po kolizi se plavidlo otočilo, zčásti se potopilo a nad hladinou zůstala jen příď. Podle záchranářů zůstala řada lidí v převrácené lodi a jen těžko se dostávala ven. Místní úřady oznámily, že zatím bylo vyloveno 36 mrtvých těl. Neuvedly jejich totožnost, ale podle televize RTHK jsou mezi mrtvými i děti. 

Cestující, kteří přežili, mluví o chaosu. Voda prý stoupala velmi rychle a mnozí zůstali uvěznění v podpalubí. „Všechno se to stalo zničehonic. Všichni jsme spadli na zem,“ prohlásil jeden z přeživších. „Hned jsem byla pod vodou. Nějakou dobu trvalo, než jsem doplavala na břeh. Bylo to nebezpečné,“ podotkla jedna z žen.

Záchranné práce komplikuje snížená viditelnost. Trajekt doplul s poškozenou přídí k přístavišti na ostrově Lamma. Elektrické závody tvrdí, že jejich loď byla v pořádku. „Naše loď získala licenci teprve nedávno. Inspekce proto není třeba. Doufám, že všichni chápou, že do nás přímo narazili,“ prohlásil ředitel.

Okolí hongkongského přístavu patří k místům s nejrušnější lodní dopravou na světě, ale k vážným nehodám zde dochází jen zřídka.