Zemřel pamětník holocaustu v Březince Shlomo Venezia

Řím - V neděli večer zemřel jeden z posledních přeživších členů takzvaného sonderkommanda z Březinky, Ital Shlomo Venezia. V minulých desetiletích byl jedním z nejvýznamnějších svědků holocaustu, svá svědectví se snažil sdělit hlavně mladým lidem. Zpráva o jeho smrti přitom přišla právě v den, kdy Německo rozhodlo, že nebude stíhat sedmnáct přeživších nacistů, kteří se během války podíleli na masakru skoro šesti stovek lidí v Toskánsku.

Shlomo Venezia byl jediným Italem, který přežil práci tzv. sonderkommanda. Narodil se v Řecku v roce 1923, do osvětimského tábora byl pak deportován v roce 1944. Rok tak plnil jednu jedinou funkci, likvidovat mrtvoly zavražděných. „Dali mi takové velké nůžky, jaké používají krejčí, a přikázali mi stříhat vlasy mrtvých žen, které sem házeli rovnou z plynových komor. To byla ta práce, kterou jsem tu musel dělat,“ popisoval Venezia.

Čtyřicet let si nechával své zážitky z druhého krematoria pro sebe. Později se ale rozhodl předat je nové generaci. Co se stalo jemu a jeho rodině, tak popsal v knize jménem Sonderkommando 182727, právě to bylo jeho táborové číslo. Kniha byla přeložena do čtyřiadvaceti jazyků.

Příslušníci SS míří na svobodu

Den po smrti Venezii přišla zpráva z Německa. Státní zastupitelství ve Stuttgartu oznámilo, že není možné dokázat vraždu sedmnácti příslušníkům 16. divize mechanizované pěchoty SS. Ti měli podle obžaloby stát za masakrem 560 obyvatel toskánské horské vesnice, a to včetně stovky žen a dětí.

Zemřel jeden z posledních přeživších členů sonderkommanda (zdroj: ČT24)