Drákula Ivanišvili vylezl z doupěte a zachraňuje Gruzii

Tbilisi – Ještě donedávna byl Bidzina Ivanišvili záhadnou figurou žijící v moderní ocelové a skleněné pevnosti s heliportem na kopci s výhledem na gruzínskou metropoli. Nedával rozhovory a zřídkakdy se objevoval na veřejnosti, i proto se mu přezdívalo Drákula, čaroděj ze země Oz nebo Bruce Wayne alias Batman. Gruzínci ho znali jako tajemného muže, který svými penězi podporuje umělce a církev.

Moc se o něm nevědělo, až na to, že má obrovskou sbírku umění, ve které má kromě jiného i díla Picassa, nebo že má obrovský majetek. Vydělal v 90. letech na obchodování se železnou rudou. Prodával i počítače a telefony. Peníze vydělal i v bankovnictví a převážně v Rusku. Investoval astronomické sumy do rekonstrukce divadel v Tbilisi či do financování nezaměstnaných herců, učitelů či univerzitních profesorů. 

Jeho jmění se odhaduje asi na 6 miliard dolarů, což je asi polovina gruzínského HDP. Časopis Forbes ho zařadil v žebříčku boháčů na 153. místo. 

Jenže teď najednou Drákula vylezl ze svého úkrytu a ukázal se v tom nejlepším světle, dokázal přesvědčit gruzínské voliče, že právě on dokáže změnit poměry v zemi. Že se splní „Gruzínský sen“. Ve volbách porazil vládní stranu prezidenta Saakašviliho. On sám přitom říká: „Šel jsem do politiky, abych zachránil svou zemi, ne abych porazil Saakašviliho,“ řekl serveru BBC. 

Před rokem už toho prý měl dost, nelíbilo se mu, kam Saakašvili zemi nasměroval. Rozhodl se, že to změní a zformoval koalici opozičních stran a hnutí nazval Gruzínský sen. To teď ve volbách zvítězilo. 

Bidzina Ivanišvili

  • bohatý byznysmen a vyhlášený filantrop
  • vůdce opoziční strany Gruzínský sen
  • nejbohatší Gruzínec a třetí nejbohatší politik světa
  • známý také jako Boris Ivanišvili – toto jméno používal v Rusku a je pod ním známý na Západě
Bidzina Ivanišvili
Zdroj: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE/ISIFA

A to přitom Ivanišvili ani nemá gruzínské občanství. O to přišel, když získal francouzský pas. Kromě toho měl ještě donedávna ruské občanství, toho se ale kvůli volbám vzdal. Po vítězství v Gruzii teď Ivanišvili oznámil, že bude usilovat o navrácení gruzínského pasu, aby se jako volební vítěz mohl postavit do čela gruzínské vlády. 

Podle gruzínského práva přitom není legální, aby měl gruzínský občan ještě další dvě občanství, aniž by to povolil prezident. Saakašvili tuhle záležitost ale zatím nijak nekomentoval. 

Ivanišvili čelí navíc několika aférám. Jedna se týká banky, jež vlastní. Policie zatkla zaměstnance banky a zabavila 2 miliony dolarů a milion eur kvůli podezření z praní špinavých peněz. V červnu 2012 pak Ivanišvili dostal pokutu 90 milionů dolarů za porušení zákonů při financování své strany. Je také vyšetřován, že protiprávně využil několik firem k politickým a volebním účelům. Ivanišvili kvůli tomu obvinil vládu, že se snaží ho zdiskreditovat a zabránit mu kandidovat. 

Ivanišvili má také pověst člověka, který má velmi blízko k Rusku, má tady pevné obchodní vazby. V minulosti si tu vybudoval mocné podnikatelské impérium - v době, kdy měl ruský pas, byl zdejším 25. nejbohatším občanem. 

Ještě do loňského roku gruzínský miliardář v Rusku podnikal v realitách, bankovnictví a zemědělství a patřil mu lukrativní řetězec lékáren. Pak ale přišlo rozhodnutí zahájit politickou kariéru v rodné Gruzii a začal výprodej. Ivanišvili za 352 milionů dolarů prodal banku Rossijskij kredit, za miliardu developerskou firmu. Agroholding Stojlenskaja niva prodal americkému fondu Arco International za 180 milionů dolarů.

Vydáno pod