Vojáci obsadili dobytou baštu somálských islamistů

Kismayo - Padla poslední bašta somálských islamistů - přístav Kismayo. Po čtyřech dnech tvrdých bojů ho obsadili vojáci Africké unie. To je dobrá zpráva nejen pro vládu zpustošené země, ale i pro námořní obchod. Kismayo bylo jednou z hlavních základen tamních pirátů.

Spojenecké africké jednotky dnes zcela ovládly somálský přístav Kismayo, které v minulých dnech s pomocí keňských vojáků dobyla z rukou islámských milicí somálská armáda. Milice Šabáb se sice z města v sobotu stáhly, ale pohrozily odvetou. Dnes se skupina přihlásila k explozi bomby v budově sloužící nyní jako kasárna pro somálské vojáky. Výbuch prý zabil „mnoho lidí“, podle somálské vlády se ale incident obešel bez obětí. 

Boje o Kismayo se připravovaly od začátku září, takže z přístavu uprchly stovky obyvatel. Keňská armáda bojující pod vlajkou Africké unie dobytí města ohlásila v pátek. Dnes jednotky Africké unie poprvé vjely do města. Vojáci podle svědků stříleli do vzduchu, aby rozehnali sbíhající se dav. „Tanky AU a vojenské vozy somálské armády zaujaly pozice v Kismayu, lidé nás vítali,“ řekl velitel somálských jednotek Ismail Sahardiid.   

Šabáb své útoky na vládní cíle zahájil v roce 2007. V jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Mezinárodní jednotky Africké unie a keňští vojáci v minulých více než 18 měsících vypudili radikály z mnoha jejich dosavadních útočišť včetně metropole. Kismayo byla poslední bašta milicí, které v tomto přístavu získávaly peníze vybíráním „daní“ z dováženého zboží.

Vydáno pod