Írán se navzdory sankcím nevzdá jaderného programu

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád zopakoval, že Írán se nevzdá svého jaderného programu, přestože je terčem mezinárodních sankcí a Západ s ním vede psychologickou válku. Íránská měna ríjál minulý týden ztratila třetinu své hodnoty vůči dolaru, což podle USA ukazuje na úspěch mezinárodních sankcí uvalených na Írán. Dnes ríjál klesl vůči dolaru na nové historické minimum.

Íránský ríjál se jenom za minulý týden propadl proti dolaru o třetinu. V zemi je podle oficiálních údajů 23procentní inflace, ale předseda parlamentu minulý týden hovořil o 29 procentech. Ceny potravin vzrostly ve srovnání s loňskem i o 48 procent.

Íránci zachraňují úspory a nakupují zlato a dolary

Íránská pořádková policie v Teheránu zasahovala při protestu vyvolaném pádem íránské měny. Íránci se snaží úspory proměnit za dolary nebo jinou západní měnu. Z obav z rostoucí ekonomické nejistoty také nakupují zlato. Ráno proto policisté v teheránské čtvrti Ferdús pátrali po překupnících dolarů a nařídili uzavřít všechny obchody ve čtvrti. Lidé nakonec obrátili svůj hněv proti policistům a začali na ně házet kameny a zapalovat popelnice. Policistům se nedařilo násilnosti uklidnit, a tak musela nakonec zasáhnout pořádková policie. Ta rozehnala dav slzným plynem.

Podle Ahmadínežáda íránská centrální banka poskytla dostatečné množství tvrdé měny na financování dováženého zboží a zemi se daří vypořádat se s mezinárodními restrikcemi. V první polovině letošního roku Teherán dovezl zboží za 26 miliard dolarů, což je jen o tři miliardy dolarů méně než za stejné období loni, sdělil Ahmadínežád.

„Pokud se někteří domnívají, že mohou vytvářet tlak na Írán, pak se mýlí. Nejsme národ, který ustoupí v jaderné otázce,“ prohlásil Ahmadínežád. Připustil, že „nepřátelům Íránu“, kteří proti jeho zemi vedou „psychologickou válku“, se podařilo snížit prodej íránské ropy, Írán to ale prý kompenzuje.

Ríjál klesl vůči dolaru na historické minimum
Zdroj: ISIFA/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Írán chce možná využít uran pro jaderné ponorky

Teherán je kvůli svému spornému jadernému programu terčem sankcí OSN a hospodářských restrikcí USA a Evropské unie. Íránská měna, která od loňského června ztratila skoro dvě třetiny hodnoty, začala rychle oslabovat minulý týden poté, co vláda spustila „směnné centrum“ na podporu dovozu některého základního zboží. Poptávku po dolarech podle podnikatelů středisko nedokázalo uspokojit.

Jeden z íránských poslanců pohrozil, že pokud jednání Teheránu se zahraničními mocnostmi o jaderném programu neskončí úspěchem, mohl by Írán začít obohacovat uran na 60 procent. Teherán zatím obohacuje uran až na 20 procent, na výrobu atomové zbraně je třeba obohacení na 90 procent. Uran obohacený na 60 procent se dá využít například jako pohon pro jaderné ponorky.

Ahmadínežádův kameraman zůstal v USA (zdroj: ČT24)

Ahmadínežád přišel o kameramana

Jeden z kameramanů, který byl v delegaci íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda při jeho nedávném pobytu v New Yorku, požádal v USA o azyl. Bojí se prý vrátit do Íránu, protože měl v New Yorku neshody s vedením delegace.

Kameraman Hasan Gol Chanbáni pracoval pro íránskou agenturu IRIB. Právník, který ho v New Yorku zastupuje, Paul O'Dwyer řekl, že Chanbán s Ahmadínežádem necestoval poprvé. Prezident s sebou na jednání Valného shromáždění OSN do New Yorku přivezl nezvykle početnou delegaci, na což poukázali mnozí západní novináři. Všimli si také, že Íránci hojně nakupovali zboží běžné potřeby, které se v Íránu zřejmě nedá sehnat.

O'Dwyer řekl, že lidé z „prezidentova bližšího okruhu po Chanbánovi chtěli věci, které odmítl udělat. Pak se ale začal obávat postihu, který by ho mohl v Íránu po návratu čekat“.

Chanbán zřejmě útěk plánoval, protože z Íránu včas vycestovala i jeho nejbližší rodina. Teď se Chanbán snaží dostat ženu se dvěma dětmi do USA. O'Dwyer tají, kde se Íránec nachází. Připravuje se prý na pohovor s azylovým úřadem.