Obama a Romney - první televizní duel bude živě i na ČT24

Denver - První předvolební debatu svedou americký prezident Barack Obama se svým republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym v noci na čtvrtek SELČ na univerzitě v Denveru. Pro republikána bude ostře sledovaná televizní diskuse s očekávanými 50 až 60 miliony diváky příležitostí pro obrat v kampani, která se pro něj zatím nevyvíjí dobře. Přímý přenos debaty budou stanice ČT24 a server www.ct24.cz vysílat od 03:00. Půlhodinový tlumočený sestřih debaty nabídne ve čtvrtek v 10:30 Studio 6.

Romney má za sebou katastrofální září, kdy dělal jednu chybu za druhou. Nejtěžší ránu mu zasadila tajně pořízená nahrávka z vystoupení před dárci na kampaň, kde republikán de facto označil 47 procent Američanů za parazity závislé na vládě. O Romneyho schopnostech pak nahlas začala pochybovat i řada předních republikánů a konzervativních komentátorů. Průzkumy navíc ukazují, že poznámka o 47 procentech republikánovi stále škodí, byť byla zveřejněna před 14 dny.

Obama přitom zdánlivě vůbec není v silné pozici. Americké ekonomice se nedaří a nezaměstnanost je mnohem vyšší, než Obama před čtyřmi lety sliboval. Nadšení pro demokratického kandidáta z kampaně před čtyřmi lety je to tam. A kritika kvůli úmrtí amerického velvyslance v Libyi roste. Romneymu se ale nedaří těchto slabin využívat, zejména kvůli tomu, že sám nedokáže v kampani najít jednotný hlas.

Debata poprvé živě na YouTube

První debata se týká výhradně domácích témat, proto je považována za nejdůležitější. A právě tahle debata by mohla pomoct jednomu či druhému kandidátovi. Ztrácející Romney musí útočit, zatímco vedoucímu Obamovi bude stačit dobře bránit, komentují americká média. Poprvé v historii bude debatu živě přenášet i server YouTube.

Předvolební prezidentské debaty už nejsou z hlediska zisku voličů považovány za nejdůležitější. Podle průzkumu deníku Wall Street Journal je za informačně důležité považuje 38 procent voličů, kteří připouštějí, že se jimi nechají při volbě ovlivnit.

Obama se s Romneym celkem utká ve třech debatách. Další se uskuteční 16. října v Hempsteadu ve státě New York a poslední 22. října ve floridském městě Boca Raton. Kandidáti na viceprezidenta Joe Biden a Paul Ryan se střetnou jen jednou, a to 11. října v Danvillu v Kentucky.

Debatu na Denverské univerzitě, kde otec Madeleine Albrightové Josef Korbel zakládal mezinárodní studia a kde učil další šéfku americké diplomacie Condoleezzu Riceovou, plánovali několik let. Měsíce usilovně jednali s oběma tábory, jak bude vypadat scéna nebo třeba jaká bude v hale teplota. Hodně hlasů prorokuje, že první debata může být Romneyho poslední šancí, jak dohnat Obamův náskok v předvolebních průzkumech. „Středeční noc bude novým startem jeho kandidatury. A my uvidíme, jak se ta čísla hýbají přesně opačným směrem,“ říká Chris Christie, republikánský guvernér New Jersey.

Debaty v minulosti přinesly klíčové momenty – nervózní pohled George Bushe na hodinky, netrpělivé povzdychy Ala Gorea nebo pocení Richarda Nixona přispělo k jejich prohře. Výrok v debatě může kandidátovi ublížit nebo ho naopak nasměrovat k absolutnímu triumfu – jako v případě Ronalda Reagana. Ten v debatě s Walterem Mondalem umlčel hlasy, jestli není na Bílý dům příliš starý, památným výrokem: „Nebudu z věku dělat téma téhle kampaně. Nezneužiju pro politické účely mládí a nezkušenost svého oponenta.“ O pár týdnů později Reagan ve volbách svého protikandidáta rozdrtil a získal druhý mandát.