Saakašvili odstoupit nehodlá, opozice mírní požadavky

Tbilisi - Gruzínský prezident Michail Saakašvili nehodlá po parlamentních volbách ustoupit tlaku vítězné opoziční koalice Gruzínský sen a vyhlásit předčasné prezidentské volby. Ve funkci chce zůstat až do řádných voleb v říjnu 2013. Saakašvili je připraven navrhnout do funkce předsedy gruzínské vlády takového politika, který by dosavadní opozici vyhovoval. Vůdce Gruzínského snu Bidzina Ivanišvili zřídil zvláštní komisi pro dialog s hlavou státu a výzvu k demisi prezidenta fakticky odvolal.

Gruzínská volební komise v noci na dnešek zveřejnila téměř konečné výsledky hlasování, podle nichž Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho získal v pondělních volbách 55,08 procenta hlasů. Pro Saakašviliho Sjednocené národní hnutí (UNM) hlasovalo 40,14 procenta voličů. Žádná další politická strana nepřekročila pětiprocentní hranici, a nebude tudíž v parlamentu zastoupena.

Ivanišvili krotí požadavky na Saakašviliho rezignaci

Giga Bokeria, šéf Rady národní bezpečnosti a jeden z nejbližších prezidentových spolupracovníků, odmítl výzvy Gruzínského snu k vyhlášení předčasných prezidentských voleb jako „nebezpečnou hru“. „Prezidentské volby se budou konat v roce 2013 a doufám, že proběhnou stejně svobodně a demokraticky, jako ty nynější parlamentní,“ reagoval šéf bezpečnostní rady na prohlášení Ivanišviliho, že prezident by si měl „zachovat tvář“ a odstoupit.

Sám Ivanišvili poopravil své úterní prohlášení, že by Saakašvili měl „logicky“ z postu prezidenta odstoupit a vyhlášením předčasných prezidentských voleb si „zachovat tvář“. Dnes šéf vítězné koalice upřesnil, že prezidentovi nedává žádná ultimáta a je s ním připraven spolupracovat pro blaho státu. „Demise prezidenta není mým ani koaličním požadavkem,“ řekl novinářům.

Bidzina Ivanišvili
Zdroj: ISIFA/EPA/IGOR KOVALENKO

Saakašvili bude při sestavení vlády respektovat vůli občanů

Podle gruzínské ústavy platí v zemi stále prezidentský systém a o složení vlády rozhoduje v konečném důsledku Saakašvili, nikoli poslanci. Pokud parlament třikrát po sobě prezidentův návrh na složení kabinetu nepřijme, má hlava státu právo jmenovat prozatímní vládu. Bokeria však dnes uznal, že takový postup by byl projevem neúcty k vůli, kterou v parlamentních volbách projevili gruzínští voliči.

Ivanišvili už začal sestavovat nový kabinet. Po oznámení volebních výsledků konstatoval, že v příští vládě nebude nikdo z ministrů nynější vlády. Vyzval gruzínskou justici, aby mu „během jednoho týdne“ vrátila odebrané gruzínské státní občanství, a potvrdil, že má v úmyslu stanout v čele vlády. „Mohu se stát premiérem i bez občanství. Předsedu vlády volí parlament, kde máme většinu. Takže žádný problém neexistuje,“ uvedl Ivanišvili.

Nový kabinet bude pokračovat ve sbližování s Evropskou unií a NATO, zároveň ale chce usilovat o normalizaci styků s Ruskem. Moskva a Tbilisi neudržují diplomatické styky a od války v roce 2008 jsou jejich vztahy na bodu mrazu.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)