Britský soud rozhodne o zabavení záruk za Assange

Londýn - Londýnský soud dnes vyslechne osobnosti, mezi nimiž je například britský filmový režisér Ken Loach, které zaplatily finanční záruky pro udržení zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange na svobodě. Nyní mohou o své peníze přijít, protože Assange nedodržel podmínky propuštění a ukryl se na ambasádu Ekvádoru v Londýně.

Australan Assange byl zatčen v Británii v roce 2010 na žádost Švédska, kde je vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění. Týden po zadržení umožnil britský soud Assangeovo propuštění na kauci 200 000 liber, kterou za něj složilo několik známých osobností, včetně amerického režiséra Michaela Moorea. Dalších devět lidí slíbilo soudu záruky v celkové výši 140 000 liber za to, že Assange neporuší podmínky kauce.

Když nakonec britské soudy přes Assangeho odpor letos po sérii odvolacích procesů definitivně rozhodly o jeho vydání Stockholmu, utekl v červnu z domácího vězení u Londýna na ekvádorskou ambasádu a požádal o ekvádorský azyl, který po několika týdnech dostal.

Assange tvrdí, že je nevinen, a prohlašuje, že obvinění je politickou mstou za činnost serveru WikiLeaks, který mimo jiné zveřejnil množství důvěrných dokumentů americké diplomacie a armády. Odmítání odjet do Švédska zdůvodňuje Assange obavou z vyhoštění do Spojených států, kde by mu podle něj hrozil nespravedlivý soud a tvrdý rozsudek.

Soud zabývající se kaucí začátkem září potvrdil britskému tisku, že bylo zabaveno složených 200 000 liber, protože Assange porušil podmínky kauce. Pokud se Australan do dneška nevzdá britské policii, chce prý soud zabavit i zbývající finanční záruky ve výši 140 000 liber. Soudce vyzval Assangeovy stoupence, aby Australana sami přesvědčili k opuštění ambasády, pokud chtějí dostat své peníze zpět. Assange je ale podle dostupných zpráv stále na velvyslanectví.

Vydáno pod