Armáda Jižního Súdánu páchá násilnosti na civilistech

Londýn - Bezpečnostní složky Jižního Súdánu páchají „šokující“ násilnosti proti civilistům, včetně zabíjení a znásilnění. Tvrdí to alespoň nová zpráva mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Podle zprávy k násilnostem dochází během odzbrojovací kampaně ve východním státě Jonglei, kterou vláda zahájila v březnu po etnických střetech, při nichž v regionu zahynuly stovky lidí.

Amnesty International hovořila s desítkami obyvatel oblasti, kteří popisovali řadu případů mučení a zneužívání civilistů, včetně dětí, z nichž nejmladším bylo 18 měsíců. Bezpečnostní síly se prý také dopustily rabování majetku a ničení úrody.

Amnesty International informovala o pěti vojácích, kteří byli zatřeni za vraždu. Kvůli nedostatku soudců a vyšetřovatelů nakonec k procesu nedošlo.

Nevládní organizace vládu Jižního Súdánu vyzvala, aby okamžitě násilí zastavila. Vláda nejmladšího státu světa, který získal nezávislost loni v červenci, tvrdí, že nejde o systematickou kampaň, ale ojedinělé prohřešky.