U papežova komorníka se našly tisíce dokumentů

Vatikán - Vyšetřovatelé u souzeného bývalého komorníka papeže Benedikta XVI. zabavili v souvislosti s kauzou Vatileaks více než tisícovku dokumentů. Jsou mezi nimi i takové, které papež nařídil zničit. Rozsudek nad Paolem Gabrielem, jenž byl obviněn z krádeže, má být vynesen v sobotu. Papež se ale může rozhodnout, že mu udělí milost.

Třiačtyřicetiletý Gabriele podle vyšetřovatelů z Vatikánu vynášel tajné dokumenty, za což mu hrozí až čtyři roky vězení. Vyšetřovatelé při květnové domovní prohlídce u Gabrieleho při jeho zatýkání našli přes tisícovku dokumentů. Některé nesly podpis samotného papeže, nebo mu byly adresovány.

Originály a kopie dokumentů prý byly ukryty mezi stovkami tisíc jiných listin. Některé dokumenty papež určil „ke zničení“.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi oznámil, že proces by měl skončit vynesením rozsudku v sobotu. Verdiktu budou předcházet závěrečné řeči obžaloby i obhajoby a vyjádření obžalovaného.

Gabriele se v úterý před soudem označil za nevinného. Někdejší služebník hlavy katolické církve dokumenty poskytoval médiím, čímž chtěl podle sdělovacích prostředků upozornit na údajné zlo a korupci uvnitř římskokatolické církve.