Hořelo v Evropě kvůli lesnímu džihádu a „tisícovce bodnutí“?

Moskva – Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov se domnívá, že teroristická síť al-Káida má na svědomí sérii lesních požárů, které letos v létě postihly některé země Evropské unie. Dopadnout pachatele je ale podle něj ale téměř nemožné. Ekologové jsou nicméně k Bortnikovově hypotéze skeptičtí.

Al-Káida se řídí strategií „tisíce bodnutí“, prohlásil Bortnikov na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Moskvě. Tato metoda nevyžaduje velké finanční náklady a rozsáhlejší technickou přípravu a způsobuje značné hospodářské a morální škody. Pravděpodobnost, že tajné služby odhalí původce, je přitom mizivá, uvedl Bortnikov a své tvrzení opřel o informace na webových stránkách blízkých teroristům. Nacházejí se tam prý instrukce k rozpoutání „lesního džihádu“ a doporučení, kde je nejvýhodnější požáry zakládat.

Ruská Federální bezpečnostní služba
Zdroj: ČT24

Ruští ekologové však v „lesní džihád“ nevěří, i když souhlasí, že viníkem zpravidla bývá člověk. V 90 procentech případů však jde o důsledek vypalování trávy, neopatrnost nebo nedbalost. V Rusku letos shořelo daleko více lesů než v Evropské unii, ale o žhářích z řad teroristů se nemluvilo. Podle expertů spíše šlo o to, že v Rusku je ochrana lesů slabší než v EU.

V létě postihly neobvykle silné požáry jih a jihovýchod Evropy. Rozšířily se například v Portugalsku nebo Řecku, problém s ohněm měla i Itálie. Na jihu Španělska zničily požáry území o rozloze 1 500 čtverečních kilometrů, s živlem bojovali hasiči i na Kanárských ostrovech. Letní požáry postihly letos také Balkán, zejména Bosnu a Chorvatsko. Rozšíření ohně se přičítalo mimořádné vlně veder a velmi suchému jaru.

„Nedokážu říci, zda se na požárech podílí al-Káida, zda má zapotřebí se zaměřovat na Řeky a Španěly, a ne na Američany. Dívám se na to skepticky,“ prohlásil ruský koordinátor lesní politiky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Nikolaj Šmatkov.

Vydáno pod