Devadesátiny oslaví Hollywood v zářivě bílé

Los Angeles - Světoznámý nápis Hollywood nad americkým Los Angeles prochází renovací. Dělníci odstraňují starý nátěr ze 14 metrů vysokých písmen a přetírají je novou zářivě bílou barvou. To všechno kvůli výročí jejich postavení, které připadá na příští rok.

Kopcům nad Los Angeles vévodí už devět desetiletí. I když s tak dlouhou dobou původně nikdo nepočítal. A právě blížící se 90. narozeniny si žádají nový kabát, který notně zašlou bílou rozjasní. 

„Na devět písmen použijeme 1 225 kilogramů barvy. To je, jako byste natřeli 15 rodinných domů,“ říká Chris Baumgart z nadace Hollywood Sign Trust. Naposledy tato obří písmena viděla čerstvou barevnou pokrývku před 35 lety. Tehdy dělníci strhli originální nápis a postavili nový. 

„Původně ho postavili v roce 1923. Měl tady být jen rok a půl. Jako reklama lákal zájemce o koupi domů v těchto kopcích,“ vysvětluje Baumgart. 

Pomáhají i moderní expertízy. Laboratorní testy umožnily vybrat ten správný a ekologicky šetrný přípravek pro odstranění původního nátěru. Než bude nový nátěr hotový, uběhne minimálně osm týdnů. Záleží na počasí. Nejdelší harmonogram počítá maximálně s deseti týdny prací.

Světoznámý nápis "Hollywood" prochází renovací (zdroj: ČT24)