Srbská policie zakázala pochod gayů

Bělehrad - Srbská policie zakázala pochod homosexuálů Bělehradem s názvem Gay Pride, který byl naplánován na sobotu. Podle ní by mohlo dojít k násilnostem. Rozhodnutí přitom přišlo krátce potom, co k zákazu vyzval premiéra Ivicu Dačiče patriarcha vlivné srbské pravoslavné církve. Podle něj jde o urážku křesťanství.

Na dva tisíce plně vyzbrojených policistů hlídaly ve středu výstavu švédské kontroverzní fotografky Wallinové. Akce předcházela sobotnímu pochodu homosexuálů městem. V okolí galerie se začali scházet ultranacionalisté, k žádnému násilí nakonec nedošlo. Nacionalisté ale chtějí organizátory výstavy žalovat za podněcování etnické, rasové a národností nenávisti. Podobné akce se přitom nelíbí ani církvi ani islamistům. Zakázat vernisáž se jim nepovedlo, sobotní pochod ano.

„Srbsko si konečně uvědomilo, že pochod musí být zakázán, protože propaguje totalitární ideologii homosexuality. Kdyby nebyl zrušen, znamenal by narušení našich křesťanských hodnot, tedy naší tradice,“ uvedl člen politické strany Dveri Bosko Obradović.

Srbská policie zakázala pochod gayů (zdroj: ČT24)

Zákaz navzdory podpoře západních zemí

Nejde přitom o první akci, kterou policie v Bělehradě zakázala. Homosexuálové se hlavním městem nesměli projít ani loni. Úřady mají údajně strach poté, co se průvod v roce 2010 změnil v pouliční válku. Zraněno bylo tenkrát přes sto lidí, hořela auta, rabovaly se obchody. „Tentokrát jsme nedostali ani oficiální zdůvodnění, proč byl průvod zakázán. Je to jasný příklad toho, jak tenhle stát zachází s občany, kteří se chtějí svobodně projevit,“ řekl organizátor bělehradského pochodu Gay Pride Goran Miletić.

Dačičova nacionalistická a socialistická vláda pochod zakázala i přes silnou podporu manifestace ze západních zemí. Srbsko totiž letos v březnu získalo status kandidáta na členství v Evropské unii. Balkánská společnost se ale jen těžko smiřuje s tím, že by sexuální menšiny měly mít větší práva.