Holiči amišů odsouzeni

Ohio – Loni obcházel komunitu amišů v Ohiu strach. Gang odrodilců, kteří se od komunity odtrhli, tady totiž útočil s nůžkami v ruce. Ženám stříhali vlasy, mužům pak jejich typický dlouhý plnovous. Americký soud teď za tyto útoky odsoudil celkem 16 odpadlých amišů. Verdikt vinen si vyslechl i vůdce odrodilců Sam Mullet. Soud je uznal vinnými z nábožensky motivovaného zločinu z nenávisti. Výše trestu ještě nepadla.

Pro Amiše je dlouhý plnovous symbolem jejich víry a mužství.  Ženy hlásící se k Amišům si zase kvůli víře potrpí na dlouhé vlasy. Jenže o tyto symboly je loni násilím připravovali v Ohiu útočníci. Ti teď skončili před soudem. A to i díky vyšetřování FBI. 

Státní zástupce popsal novinářům útoky: „Stříhali je jako zvířata, bili je, nechali je krvácet, zůstaly jim pohmožděniny. Tohle nebylo jen stříhání vlasů, šlo o násilný útok. Oběti měly strach a byly otřesené.“ 

Soud teď 16 odrodilců včetně Sama Muletta za útoky odsoudil. Zákon totiž podle soudce zakazuje, aby jakákoli osoba způsobila jiné osobě zranění či ji nějak ohrožovala nebezpečnou zbraní kvůli tomu, jakou vyznává víru. O výši trestu soudce ještě nerozhodl. I když by mohli odsouzení dostat i doživotí, předpokládá se, že si vyslouží mírnější trest. 

Skupiny kolem Sama Mulleta se kvůli neustálým sporům odloučila od velké amišské komunity. Zatímco běžně komunity fungují na demokratických principech a všechna rozhodnutí schvalují hlasováním, Mullet své ovečky plně ovládá a o všem rozhoduje. Kolem tohoto kontroverzního vůdce se sdružuje skupina jeho příznivců, především jsou to jeho příbuzní. Všichni žijí v odlehlém údolí u Bergholzu.

Amišové

Jsou to konzervativní křesťané, následovníci švýcarského kazatele Jakoba Ammanna. Odmítají používat elektřinu nebo moderní techniku, nesouhlasí s násilím a militarismem. Nejezdí autem a cestují zásadně koňmo. Oblékají se jako lidé před 200 lety, ženy nosí čepce a muži plnovous. V současnosti jich v USA žije kolem 250 000.

Rozsáhlé komunity se soustředí zejména na třech místech v USA, malá diaspora žije i v Kanadě. Na prvním místě je u nich rodina. Odmítají militarismus a násilí. Žena je u nich podřízena muži. Většina z nich mluví německým dialektem, tzv. pensylvánskou němčinou.

Vydáno pod