Archeologové v Guatemale našli hrobku mayské královny

El Perú-Waka – Tým archeologů, kteří provádí vykopávky v guatemalském městě El Perú-Waka, objevil hrobku, která podle všeho patřila jedné z nejvýznamnějších mayských královen, hadí královně K'abel. Krom těla ženy našli archeologové uvnitř hrobky předměty, které této významné vládkyni a bojovnici patřily. Objevení nové hrobky je pro archeology vždy velkou událostí, v tomto případě je ale ještě významnější proto, že jde o významnou osobnost mayské historie.

Hrob byl objeven během vykopávek v historickém městě El Perú-Waka' v deštném pralese severní Guatemaly, kde se nachází pozůstatky klasické mayské civilizace ze druhého až devátého století našeho letopočtu. Ve městě probíhají vykopávky vedené týmem archeologů z Washingtonské univerzity už od roku 2003, současný objev je ale jednoznačně největším úspěchem.

Krom těla dospělé ženy našli archeologové i malou bílou alabastrovou nádobu mušlového tvaru se čtyřmi hieroglyfy, z nichž usuzují, že hrob patří právě královně K'abel. V hrobě nalezli také skořápky ústřic, které mayské královny často nosily jako ozdobu a které jsou často vidět i na portrétech včetně portrétu hadí královny.

K'abel byla považována za nejvýznamnější vládkyni pozdně klasického období Mayské říše. Vládla společně se svým manželem K'inich Bahlamem po dobu dvaceti let, mezi lety 672692 našeho letopočtu. Byla nejen vládkyní, ale i vojenskou velitelkou království Wak. Královna byla titulována jako „Vrchní válečnice – Kaloomte“ a v království měla dokonce významnější roli než její manžel.

Vykopávky v El Perú-Waka
Zdroj: ČT24/EBU