Zakázaná loď vplula do přístavu ještě před jeho zavřením

Rabat - Marocké úřady uzavřely přístav, do kterého měla vplout nizozemská „potratová loď“. Na její palubě si mohou těhotné ženy nechat provést interrupci, která je v Maroku zakázaná. Nejmenovaný vládní činitel řekl, že přístav Marina Smir v severomarockém městě Tetuán byl uzavřen kvůli „vojenským manévrům“. Organizátoři kampaně ale sdělili, že loď do přístavu vplula už před několika dny, aby se vyhnula jeho předpokládanému uzavření.

Od rána byly kolem přístavu rozmístěny pořádkové síly, aby do něj zablokovaly vstup. V poledne nedaleko přístavu proti iniciativě demonstrovaly asi dvě nebo tři stovky lidí. Demonstranti, někteří v konzervativních muslimských oděvech, nesli obrázky lidských zárodků.

Organizátoři kampaně ve středu oznámili, že jejich plavidlo do přístavu dorazí dnes. Podle jejich dnešního oznámení ale loď do přístavu dorazila už před několika dny, protože aktivisté se obávali, že úřady přístav uzavřou. Na místě by měla zůstat šest dní. Místo velké lodi připlula nepozorovaně malá jachta. Ta může sice symbolicky pomoci jen pár ženám, podle organizace je ale důležité, že se podařilo přitáhnout pozornost k tomu, že existuje lékařská pomoc.

Marlie Schellekensová, organizace Ženy na vlnách:

„Přístav je zablokovaný. Vím ale, že loď Žen na vlnách rozhodně přijede. Dá o sobě vědět a bude jasné, že je to ona. Na boku bude vidět telefonní číslo na naši organizaci.“

Maroko se tak zřejmě stalo první muslimskou zemí, u níž plavidlo nizozemské nevládní organizace Ženy na vlnách zakotvilo. Loď do země pozvala místní organizace prosazující legalizaci potratů. Plavidlo nabízí služby vždy v mezinárodních vodách, aby neporušovalo zákony příslušného státu. Marocká vláda uvedla, že plavidlo nemělo povolení k vplutí.

Umělé přerušení těhotenství je v tomto severoafrickém království rozšířenou praktikou, i když je zakázané. Podle vládních statistik se provádí až 800 interrupcí denně. Jen asi 250 z nich je podle zakladatelky Žen na vlnách Rebeccy Gompertsové provedeno správně, zbylé probíhají nebezpečnými metodami. Každoročně tak prý při těchto interrupcích umírá v Maroku 78 žen.

Akce u břehů severoafrického království měla také upozornit na to, že v Maroku jsou legálně dostupné pilulky vyvolávající potrat, většina žen o tom ale neví.

Vydáno pod