Na Kubě soudí šoféra odpovědného za smrt známého disidenta

Havana - Na Kubě začíná soud s řidičem auta, v němž při dopravní nehodě 22. července zahynul jeden z nejznámějších disidentů Oswaldo Payá. Španělský šofér Ángel Carromero je obviněný ze zabití z nedbalosti a hrozí mu až 10 let vězení. Na Kubu přijel pomáhat opozičním aktivistům. Payá nenásilně bojoval proti komunistickému režimu desítky let.

Proces se koná ve městě Bayamo ve východokubánské provincii Granma, kde se nehoda stala. Payá zahynul spolu s dalším kubánským disidentem Haroldem Ceperem. Oba seděli vzadu a neměli bezpečnostní pásy. Vedle Carromera seděl švédský aktivista organizací na ochranu lidských práv Jens Aron Modig. Carromero je v kubánské vazbě, zatímco Švéd dostal povolení z Kuby odcestovat.

Podle kubánského vyšetřování nehodu zavinil Carromero, protože před vyjetím ze silnice a nárazem do stromu jel příliš rychle. Auto se prý pohybovalo rychlostí 120 kilometrů za hodinu, zatímco povolená rychlost byla 60 kilometrů. Řidič měl údajně už v minulosti problémy kvůli rychlé jízdě.

Oswaldo Payá

Držitel Sacharovovy ceny Evropského parlamentu z roku 2002, usiloval o změnu totalitního režimu nenásilnou, ústavní cestou. V roce 1999 také obdržel cenu Homo Homini společnosti Člověk v tísni. V lednu 2003 navštívil ČR a setkal se tehdy s Václavem Havlem, který jej dvakrát nominoval na Nobelovu cenu za mír. Šlo a charismatickou osobnost s přirozenou autoritou, která byla symbolem kubánského disentu a která je z tohoto hlediska nenahraditelná.

Rozhovor s Josefem Opatrným (zdroj: ČT24)

Kubánská policie zatkla opoziční bloggerku

Kubánská policie zatkla známou opoziční bloggerku Yoani Sánchezovou, která chtěla soud s Carromerem sledovat. Kubánští novináři na Twitteru uvedli, že policie zasáhla, protože se bloggerka údajně chystala k provokacím s cílem narušit soudní proces. Společně s ní byl zatčen i její manžel, opoziční novinář Reynaldo Escobar.