Vyhraje David, nebo Goliáš?

Caracas – Venezuelané volí nového prezidenta. Jako souboj Davida s Goliášem označuje prezidentské volby ve Venezuele hlavní kandidát opozice Henrique Capriles. Ten se utká s dosavadním prezidentem Hugem Chávezem. A poprvé za 14 let nemá Chávez vůbec jisté, zda své křeslo obhájí. I když si Venezuelany získal štědrými sociálními programy, které nazývá socialismem 21. století, opoziční kandidát nabízí obrat o 180 stupňů a konec autoritářské Chávezovy vlády.

Již před otevřením volebních místností v šest hodin ráno místního času (12:30 SELČ) se tvořily na mnoha místech dlouhé fronty. V poledne místního času pak předseda volební komise oznámil, že volební účast je „masivní“. Dlouhé fronty byly na mnoha místech v hlavním městě Caracasu i přes den.

Téměř 19 milionů oprávněných voličů ve volbách rozhoduje, zda zemi po dalších šest let povede dosavadní levicový prezident Hugo Chávez, nebo zda ho nahradí jeho opoziční protikandidát, bývalý guvernér Henrique Capriles.

Henrique Capriles
Zdroj: EPA/DAVID FERNANDEZ/ISIFA

Na 13 800 volebních místností se uzavře v šest večer, tedy v pondělí v 0:30 SELČ. Pokud však před některou místností bude v tu chvíli ještě fronta, tak se uzavřením vyčká. Zatím nebyl hlášen žádný incident.

Volební místnosti jsou vybaveny elektronickými hlasovacími přístroji, které mají zabránit falšování hlasů. Na volbách není žádná oficiální delegace zahraničních pozorovatelů, byť průběh budou sledovat domácí organizace. Obě strany oznámily, že elektronickým přístrojů důvěřují.

Chávez je odhodlán přijmout porážku

Hugo Chávez už prohlásil, že přijme vítězství i porážku. „Budeme respektovat výsledky, ať jsou jakékoli,“ řekl, když vhodil svůj hlas do urny v Caracasu.

Opozice i tak ale vyjádřila obavy, že Chávez v případě volebního neúspěchu odmítne odstoupit a že se pokusí udržet si moc s pomocí armády. Obě strany se také obávají, že vyhrocená předvolební atmosféra by mohla vyústit v násilnosti.

Vláda proto mobilizovala kolem 139 tisíc vojáků. Byly uzavřeny hranice, civilistům bylo zakázáno nosit zbraně a byl zakázán prodej alkoholu. Obavy ještě zesílily kvůli incidentu z minulého týdne, kdy byli zastřeleni tři opoziční aktivisté.

Chávez slibuje voličům, že v zemi prohloubí socialismus. Naproti tomu Capriles nabízí větší prostor pro volné podnikání a chce vytvořit sociálně orientovanou, ale tržní ekonomiku po brazilském vzoru. Capriles také slibuje, že se Venezuela popere s násilnou kriminalitou, což se za léta vlády Chávezovi nepodařilo.

Venezuela je nejnásilnější zemí Jižní Ameriky. Oficiální čísla uvádějí, že ročně tu zavraždí přes 14 tisíc lidí, průměrně připadá zhruba 50 vražd na každých 100 tisíc obyvatel. A to přitom Venezuela na rozdíl od jiných latinskoamerických zemí nebojuje proti drogovým mafiánům nebo revolučním ozbrojencům.

Čtyřicetiletý Henrique Capriles je guvernér venezuelského státu Miranda. Právník a centrista zatím z žádného volebního klání neodcházel s prohrou. Chce obnovit ekonomický růst a investice a zastavit znárodňování. Všechny Chávezovy programy ale rušit nechce.

Capriles dlouho v průzkumech výrazně ztrácel. V posledních týdnech se ale k němu začalo přiklánět mnoho původně nerozhodnutých voličů. Koncem září ukázal průzkum společnosti Consultores 21, že rozdíl mezi oběma kandidáty je půl procentního bodu, tedy pod hranicí statistické chyby.

Chávez vládne zemi už 14 let

Osmapadesátiletý Chávez se do čela země dostal v prosinci 1998. Za léta své vlády neustále upevňoval svou moc. Postaral se o změnu ústavy, která mu v podstatě povoluje vládnout až do smrti. V roce 2008 vydal třicítku zákonů, díky kterým může znárodňovat firmy či upravovat ceny.

Jenže od roku 2010 začíná ztrácet dech. Sílí hlasy opozice, která Cháveze obviňuje z autoritářského stylu vládnutí a z plýtvání penězi, které země získává z těžby ropy. Navíc se Chávez pere i s rakovinou.

Haló, prezidente

Chávez se považuje za „spasitele“ země a za sjednotitele Latinské Ameriky. V roce 2004 založil s Fidelem Castrem Bolívarovské spojenectví národů naší Ameriky (ALBA), jehož členy je osm zemí s asi 70 miliony obyvatel. Chávez každý týden vystupuje v pořadu Haló, prezidente, v němž rozmlouvá s Venezuelany.

Od roku 2006 má Venezuela novou vlajku a nový státní znak, na němž dle Chávezova návrhu bílý kůň nově cválá doleva. Od prosince 2007 platí ve Venezuele vlastní časové pásmo (posunuté o půl hodiny zpět).

Chávez proslul i řadou kuriózních výroků. Například v roce 2009 radil Venezuelanům, jak šetřit s vodou: „Někteří lidé si ve sprše zpívají, půl hodiny ve sprše… Počítal jsem to, tři minuty a už nesmrdím.“ Loni v březnu obrátil své myšlenky do vesmíru: „Vždy jsem tvrdil, že na Marsu mohla existovat civilizace. Ale možná tam dorazil kapitalismus a planetu zničil.“