Volební kampaň po litevsku: Svastiky a vtipy na Židy

Vilnius – V kravatě se svastikami se ve volbách do litevského parlamentu prezentuje nacionalisticky a xenofobně orientovaný kandidát Marius Galinis. Jeho kolega Julius Panka z politického uskupení Za Litvu v Litvě si zase nechal na leták natisknout antisemitské obrázky. Litevci budou volit parlament 14. října.

Panka na letáku, na němž zval na předvolební setkání, měl karikaturu Žida a připomínal v něm rozhodnutí vlády Andriuse Kubiliuse vytvořit fond pro odškodnění za židovský majetek zabavený nacisty. „A mně dal Bubilius 130 milionů a dá ještě více,“ říká postava Žida na obrázku. Galinis se zase na své propagační materiály nechal vyfotit v obleku a kravatě, na níž jsou svastiky. Ústřední volební komise může uchazečům o poslanecká křesla nařídit, aby agitaci zastavili nebo se kvůli této záležitosti může obrátit na strážce zákona.

Panka ale na svém volebním letáku nevidí nic zlého. „Myslím, že lidé se smyslem pro humor v tom neuvidí žádné podněcování k nenávisti,“ tvrdí. „Cílem bylo upozornit na to, že se plýtvá státními penězi.“ Kravata jeho kolegy Galinise se mu líbí a říká o ní, že je na ní jeden ze základních symbolů Baltů. „Jestli v tom někdo vidí nacismus, je mi ho líto,“ dodal s tím, že podle této logiky by bylo třeba zakázat vlajku Evropské unie, protože jsou na ní pěticípé hvězdy, sovětský symbol.