Německo chce koupit pražské velvyslanectví do roka

Berlín - Německo chce dokončit jednání s Českou republikou o koupi Lobkovického paláce v Praze na Malé Straně do příštího roku. Německému deníku Mitteldeutsche Zeitung to řekla náměstkyně ministra zahraničí Cornelia Pieperová. Cena, kterou jsou Němci ochotní za sídlo své ambasády zaplatit, se podle tohoto listu pohybuje mezi deseti a 24 miliony eur (250 až 600 milionů Kč). Podle Pieperové si je Německo vědomo materiální hodnoty paláce z počátku 18. století, pro Berlín je ale důležitá „ideová hodnota“ této budovy.

Německo si Lobkovický palác na Malé Straně pro svou ambasádu pronajímá a o jeho získání do trvalého vlastnictví se snaží už delší dobu. Jeho prodej má být součástí větší transakce mezi oběma zeměmi. Pražská vláda již dříve souhlasila s tím, že česká diplomacie připraví obchod s nemovitostmi, při němž by Berlín získal Lobkovický palác a ČR by dostala pozemky v centru německé metropole pro novou budovu českého velvyslanectví.

Pro Německo má místo historický význam. Na podzim 1989 na zahradě velvyslanectví našlo útočiště asi 4 000 uprchlíků z bývalé komunistické NDR. Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher jim pak po jednání s československou vládou z balkonu velvyslanectví oznámil, že mají volnou cestu na Západ.

Ministerstvo zahraničí ČR nechalo vyhotovit posudek pro převod státního majetku, který obsahuje i ocenění a tržní odhad hodnoty paláce. Tato částka ale není veřejně známa. Proti zvažovanému prodeji paláce Německu nebo výměně budovy se už dříve postavil Jiří Lobkowicz z mělnické větve Lobkowiczů či stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek.