Rok a půl vězení pro papežova komorníka, ten ale zřejmě dostane milost

Vatikán - Soud ve Vatikánu poslal bývalého komorníka papeže Benedikta XVI. na rok a půl do vězení. Podle rozhodnutí soudu se Paolo Gabriele provinil krádeží tajných dokumentů, které vynášel z Vatikánu. Podle všeho ale dostane od papeže milost, řekl to mluvčí Benedikta XVI.

Papeži býval tak blízko, že se mu prý Benedikt svěřoval i s osobními věcmi. Přesto celé roky 46letý Gabriele vynášel tajemství. Když se objevila v knize „Jeho svatost“ nastal poprask. Žalující strana v takzvané kauze Vatileaks přitom pro Gabrieleho žádala tříletý trest. Soud mu nakonec ale vyměřil trest jeden a půl roku vězení. Soud totiž uznal Gabrielemu polehčující okolnosti. Mezi ty spolupracovnice ČT24 Vědunka Lunardi zařadila fakt, že nebyl dosud trestaný, že se choval v minulých letech výborně a že se k činu doznal.

Soudce Giuseppe Dalla Torre:

„Kvůli argumentům, které uvedl, přestože jsou chybné, a s tím, že věděl, že zradil důvěru Svatého otce, snižujeme trest na jeden rok a šest měsíců.“

Podle rozhodnutí soudu musí Gabriele zaplatit také náklady za soudní řízení. Tento 46letý otec rodiny během svého působení ve Vatikánu patřil do nejužšího okruhu osob kolem hlavy katolické církve. Nad Gabrielim se přitom zpočátku vznášela mnohem vážnější obvinění - ze spiknutí nebo ze zločinů proti Vatikánskému státu. Nakonec ale zůstalo jen u obvinění z krádeže.

Třiačtyřicetiletý Gabriele chtěl podle svých slov odhalit nepravosti a přivést Svatý stolec na pravou cestu, vynášel proto tajné dokumenty. Vynesené dokumenty popisují podivné praktiky při správě církevního státu. Italská média už delší dobu spekulují, že za celou kauzou stojí mocenské boje ve složité vatikánské hierarchii - a to hlavně kvůli rozsáhlému majetku tamních bank.

Gregory Burke, vatikánský poradce pro komunikaci

„Myslím, že to nejdůležitější na tomhle procesu je, že Vatikán ukazuje, že to bere velmi vážně. Je to rozdíl proti minulosti, kdy se mohlo zdát, že kdokoliv si může odnést cokoliv.“

Paolo Gabriele
Zdroj: ČT24

Gabriele, který papežovi dlouhá léta ochotně sloužil, se k vynesení dokumentů z Vatikánu přiznal. Rozhodně v tom ale nevidí žádný zločin. A to zopakoval i před soudem. A za pravdu mu dá zřejmě i papež, jeho mluvčí už naznačil, že Benedikt XVI. nejspíš udělí Gabrielemu milost.

Religionista Ivan Odilo Štampach to v rozhovoru pro ČT24 okomentoval: „Bylo by to zajímavé řešení, já docela věřím Gabrieleho obhajobě, že chtěl poukázat na nepořádky v katolické církvi, že mu nešlo o zisk z předání dokumentů. Zveřejnění nepořádků je možná věcí, která si spíš zaslouží odměnu než potrestání. To papežské omilostnění by bylo uznáním této stránky.“

Gabriele si bude trest odpykávat v domácím vězení ve svém bytě ve Vatikánu a vyčkávat na případnou papežskou milost. S takovým řešením podle jeho advokátky souhlasil vatikánský žalobce.

Vyšetřovatelé při květnové domovní prohlídce u Gabrieleho při jeho zatýkání našli přes tisícovku dokumentů. Některé nesly podpis samotného papeže, nebo mu byly adresovány. Originály a kopie dokumentů prý schovával mezi stovkami tisíc jiných listin. Některé dokumenty přitom papež určil „ke zničení“.