Sýrie další minometnou střelou zkouší tureckou trpělivost

Damašek/Ankara – Turecko nemá zájem o válku se Sýrií, prohlásil včera turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Dnes ale opět Sýrie zkouší tureckou trpělivost, když ze Sýrie na turecké území dopadla další minometná střela. Turečtí vojáci rozmístění u hranice palbu opětovali. V incidentu nebyl podle dostupných zpráv nikdo zraněn.

Ankara nepovažuje poslední střelbu za útok, ale za špatně mířený zásah syrských bojovníků na druhé straně hranice. Střela spadla poblíž turecké vesnice Güveççi v provincii Hatay na jihozápadě země. Zřejmě pocházela z bojové vřavy na druhé straně hranice, kde se střetli povstalci s vojskem syrského prezidenta Bašára Asada.   

Turecká regionální správa uvedla, že nepovažuje syrskou střelu za útok na své území. Střela syrského prezidentského vojska byla mířená na pozice rebelů na syrské straně hranice. Do Turecka dopadla omylem.

Turecká armáda odpovídá na syrskou střelbu již od středy. Tehdy přiletěla první střela do města Akçakale a zabila ženu a čtyři děti. Turecký parlament povolil ve středu vládě vyslat armádu na syrské území, pokud to uzná za vhodné. Ankara se ale zároveň nechala slyšet, že nejde o vyhlášení války.