Severokorejský voják se prostřílel přes hranici

Soul – Z KLDR dezertoval voják. Přes ostře střeženou hranici utekl do Jižní Koreje. Zastřelil při tom dva důstojníky. Podle jihokorejského ministra obrany je teď voják v ochranné vazbě a je vyslýchán. Za posledních 60 let podle BBC dezertovalo na jih už 24 tisíc Severokorejců.

Severokorejský voják dnes překonal nejstřeženější hranici na světě. Svůj útěk ohlásil na hranici tlampačem, aby o něm Jihokorejci věděli. Pak zastřelil jednoho četaře a jednoho rotmistra a překročil demilitarizovanou zónu mezi Severní a Jižní Koreou. 

Stalo se to v oblasti, kudy vede silnice do průmyslového komplexu Kesong, který sice leží v KLDR, ale financuje ho Soul. „Severokorejský voják přeběhl na naše hlídkové stanoviště ve střeženém pásmu dnes ve 12 hodin a deset minut,“ potvrdil mluvčí sboru náčelníků štábů Jižní Koreje. Jihokorejci slyšeli šest výstřelů. Dalekohledem viděli na zemi dvě těla.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

V Jižní Koreji ho ihned zadrželi jihokorejští pohraničníci a Jižní Korea okamžitě posílila ostrahu hranic. Demilitarizovanou zónu dlouhou 250 kilometrů, která přetíná Korejský poloostrov, hlídá milion vojáků.

Případy, kdy Severokorejci do Jižní Koreje zběhnou přes hranici obou zemí, jsou vzácné, naposledy se to stalo v říjnu 2008, tehdy šlo také o vojáka. Toho samého roku v dubnu stejným způsobem dezertoval i severokorejský důstojník. 

Naprostá většina uprchlíků ze Severní Koreje se na cestu do Jižní Koreje vydává přes Čínu a jihovýchodní Asii.