Slota odchází: Byl jsem vždy čestný chlap

Bratislava - Slovenskou politiku po 23 letech opouští jedna z nejvýraznějších a také nejkontroverznějších postav. Ján Slota, dlouholetý vůdce Slovenské národní strany, předal v partaji žezlo mladším. Současnou politickou reprezentací země je podle svých slov zhnusen.

Ján Slota - pro své voliče hrdina, pro oponenty nebezpečný arogantní demagog a občas i komická figura. V Žilině ho obklopili jeho věrní, přišli se totiž rozloučit. „Vždy jsem se snažil být čestný a rovný,“ loučí se Slota se svými přívrženci. 

Ze slovenské politiky tak mizí lídr nacionalistů, který byl více než dvě desetiletí nepřehlédnutelný. Charismatický, ale často posilněný alkoholem, kritizoval Romy, urážel homosexuály a Maďary. 

Neostřejší výpad proti sousednímu státu pronesl na mítinku na konci devadesátých let. „Vezmeme tanky a srovnáme Budapešť se zemí,“ prohlásil tehdy. 

I když jeho chování bylo velmi často nevybíravé, voliče oslovit uměl - 18 let byl poslancem a dvakrát Slovenskou národní stranu dovedl do vlády. Naposledy před šesti lety vstoupil do koalice s Mečiarovým HZDS a Ficovým Smerem. 

To byl poslední Slotův velký úspěch a začátek pádu. Voliči od něj odcházeli. V roce 2010 skončila SNS v opozici s minimálním vlivem a letos v předčasných volbách se do parlamentu vůbec nedostala. Na Slotův styl už lidé neslyšeli. Ján Slota je teď čestným předsedou SNS. A strana bez něj má jeden velký úkol - vrátit se zpět do parlamentu.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)