Putin slaví šedesátiny, od opozice dostal vězeňský mundúr a klystýr

Moskva – Rusko si dnes připomíná šedesátiny prezidenta Vladimira Putina. Sám oslavenec se sice vyhnul veřejným akcím a narozeniny strávil v úzkém rodinném kruhu v rodném Petrohradu, opozice ale na oslavence nezapomněla.

Opoziční happening k dnešním narozeninám ruského prezidenta Vladimira Putina skončil v Moskvě a v Petrohradě zatýkáním. Opozice hodlala žertovnými dárky oslavenci a heslem „Vyprovázím dědečka do penze“ připomenout, že pro běžné Rusy jsou šedesátiny důvodem k odchodu do důchodu. Ale policisté náladu na žerty neměli a několik demonstrantů zatkli. 

Mezi zatčenými se ocitli například politik a novinář Roman Dobrochotov, opoziční aktivistka Maja Pesecká, bloger Vadim Korovin, kteří chtěli Putinovi do penze darovat zahradní hrábě, kukly ve stylu perzekvované punkové skupiny Pussy Riot, vězeňskou uniformu či klystýr. 

V Petrohradu zase strážci zákona zadrželi opoziční aktivistku Marii Vandaševovou, když lepila na lavičku penzistů u kostela nápis s výzvou „ocenit“ Putinovy zásluhy titulem „zasloužilý neprofesionál“. Dvojice opozičních aktivistů byla zatčena u vchodu do metra, kde rozbalili plakát „Putine, všechno si pamatujeme“ a skandovali „Rusko bez Putina!“. 

Sám Putin se v televizním rozhovoru vyjádřil na adresu opozičních předáků, že se sice „chovají hulvátsky“, ale časem, až pěna opadne, se mezi nimi vynoří i „skutečně zajímaví lidé“, schopní chopit se odpovědnosti. 

Do pomyslné fronty gratulantů se už časně ráno jako první postavil běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Ocenil „bohaté zkušenosti, životní moudrost a zásadovost“ oslavence. Premiér Dmitrij Medvěděv svému šéfovi daroval knihu o letní imperiální rezidenci Carském Selu z roku 1910. Ze zahraničí „štěstí a zdraví“ popřál severokorejský vůdce Kim Čong-un. Motorkářský klub Noční vlci chtěl darovat motocykl, ale kvůli nesouhlasu prezidentovy ochrany se omezil na vestu.