Francie zpřísňuje bezpečnostní opatření u synagog

Paříž - Francie zpřísní bezpečnostní opatření u synagog a dalších míst spojených s židovskou komunitou. Oznámil to prezident Hollande. Včera francouzská policie zastřelila muže podezřelého ze zářijového bombového útoku v obchodě s košer potravinami. V sobotu také někdo střílel slepými náboji před synagogou v Paříži.

Francie po sobotním incidentu, kdy kdosi na synagogu na předměstí Paříže vystřelil slepé náboje, zpřísní bezpečnostní opatření na místech spojovaných s židovskou vírou. 

Synagoga v Argenteuil na severozápadním okraji metropole se v sobotu stala terčem střelby, při které pachatel použil osm slepých nábojů. Nikdo nebyl zraněn, ale kvůli incidentu byly zrušeny bohoslužby.   

Francouzská policie v sobotu podnikla na různých místech zátah proti údajným členům islamistické extremistické buňky. Jde prý o Francouze, kteří nedávno přestoupili na islám. Přivedla je k nim DNA, která zůstala na podomácku vyrobené náloži, jež vybuchla minulý měsíc v košer obchodě na jednom pařížském předměstí. 

DNA patřila členovi skupiny, kterého v sobotu policie zastřelila ve Štrasburku. Policie tohoto muže sledovala od letošního jara, přibližně od doby, kdy islámský radikál v Toulouse ve jménu teroristické sítě al-Káida postřílel sedm lidí, mezi kterými byli tři židovské děti a rabín.