Kismayo dobyto, lidé se ale stále necítí v bezpečí

Kismayo - Somálští ozbrojenci z islámských milic Šabáb označili nově jmenovaného somálského premiéra za zahraniční loutku. Dali tím jasně najevo, že nesloží zbraně, přestože na začátku týdne přišli o svou poslední baštu - přístav Kismayo. Ve městě po nich zbylo množství nastražených náloží.

Vládní vojáci opět pochodují ulicemi somálského Kismaya. Po letech nepokojů a občanské války v roztříštěné zemi je to vyhlídka na lepší časy. „Situace v Kismayu je teď poměrně stabilní, ale je tu stále hodně práce. Pořád máme dojem, že lidé se tu ještě necítí v bezpečí,“ říká velitel keňských obranných jednotek. 

Po dlouhých letech je to poprvé, kdy vláda s pomocí Africké unie ovládla všechna klíčová města válkou zpustošené země. Islamisté přesto dál představují velké nebezpečí. „Část z nich se rozptýlila mezi obyvatelstvo a snaží se ukrýt,“ varuje somálský ministr obrany. 

Přístavní město bylo poslední velkou baštou somálských pirátů, nad kterými držely ochrannou ruku právě islámské milice. Lupiči odtud mohli pohodlně vyrážet na přepady lodí v okolí Afrického rohu. I od nich by se proto vypuzeným islamistům mohlo dostat podpory. 

Piráti se teď ocitli pod silným tlakem. Námořnictvo řady zemí po nich v nebezpečných vodách poslední roky pátrá a tvrdě útočí. Že slaví úspěch, potvrzují i čísla - zatímco v roce 2010 unesli piráti 47 lodí, letos jich už bylo jen pět.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)