V nové gruzínské vládě kope i fotbalista Kaladze

Tbilisi – Vítěz gruzínských parlamentních voleb Bidzina Ivanišvili představil novou vládu, kterou ještě musí jmenovat prezident Michail Saakašvili. Sám Ivanišvili bude zastávat premiérskou funkci. Do funkce ministra pro místní rozvoj jmenoval bývalého mezinárodně známého fotbalistu Kachu Kaladzeho.

Koalice Gruzínský sen miliardáře a filantropa Ivanišviliho zvítězila ve volbách 1. října nad Sjednoceným národním hnutím (UNM) prezidenta Michaila Saakašviliho. V parlamentu získala 83 ze 150 křesel. Volbám předcházel skandál s mučením vězňů v gruzínských káznicích, který výrazně vychýlil volební preference ve prospěch Ivanišviliho.

Ministrem obrany by se měl stát Iraklij Alasanija, předseda strany Naše Gruzie, která je součástí koalice. Dříve byl vyslancem u OSN a léta stál v čele Ivanišviliho nadace. Ministerstvo zahraničí by měla vést Alasanijova švagrová Maja Pandžikidzeová. Nyní pracuje jako Ivanišviliho tajemnice a dříve byla velvyslankyně v Německu a Holandsku.

Bidzina Ivanišvili
Zdroj: ČTK/AP/Shakh Aivazov

Pravděpodobný budoucí premiér zadal navrženým ministrům, aby si sami začali hledat své náměstky. Až je najdou, mají je poučit, „že tato vláda neuzavírá dohody s podnikateli a není korupční“, prohlásil Ivanišvili. Před volbami se totiž Saakašvili snažil přesvědčit veřejnost, že se Gruzínský sen domlouvá s gruzínskými mafiány na povolební spolupráci.

Ministři zahraničí pěti zemí Evropské unie včetně České republiky vyzvali vítěznou gruzínskou koalici miliardáře Bidziny Ivanišviliho k zachování reformního kurzu směřujícího k integraci Gruzie s Evropskou unií a NATO. Dopis podepsal i ministr Karel Schwarzenberg, kromě něj i ministři zahraničí Lotyšska, Litvy, Bulharska a Rumunska. „Věříme, že nadešel čas usilovat společně o zachování národní jednoty v zájmu Gruzie,“ praví se v dopise.