Protestující řečtí penzisté spálili vlajku EU

Atény – Vlajku Evropské unie zapálily asi tři stovky řeckých důchodců, kteří se vydali na protestní pochod k úřadovnám Evropské unie v centru Atén. Vyjadřují své rozhořčení nad snižováním penzí, které je součástí balíku úsporných opatření vlády, jež se snaží dostát svým závazkům vůči mezinárodním věřitelům. Jejich zástupci mají o jednání s kabinetem informovat Brusel.

Proti škrtům, které se dotýkají i mezd zaměstnanců státní sféry i soukromých firem, se má v podvečer uskutečnit ještě demonstrace před řeckým parlamentem. Tu svolaly dvě největší odborové organizace v zemi.

V úterý přicestuje do Řecka německá kancléřka Angela Merkelová; čekají tam na ni nejen obtížná jednání s tamními představiteli, ale i bouřlivé protesty nespokojených Řeků. Úřady se proti nim chystají nasadit na 7 000 policistů. Tolik jich prý bylo v ulicích řecké metropole naposledy v roce 1999 při návštěvě tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona.

Telefonát Soni Dorňákové-Stamu (zdroj: ČT24)

Řecko opustí eurozónu, tvrdí německý ekonom Sinn

Nejznámější ekonom v Německu Hans-Werner Sinn si je jistý, že Řecko z eurozóny odejde. „Ekonomické problémy, které vzniknou z toho, že Řecko v měnové unii zůstane, jsou jednoduše neřešitelné,“ je přesvědčen 62letý profesor ekonomie. „Politici se stále domnívají, že existuje primát politiky nad ekonomickými zákony. To je iluze. Trvale vítězí vždy ekonomické zákony. Dnešní šlamastyka je výsledkem politiky, která věřila, že je možné porušovat ekonomické zákony,“ tvrdí Sinn.

Nejlepší pro Řecko i pro zbytek eurozóny by tak podle něj byl odchod Atén z měnové unie, mimo níž by mohlo devalvovat svou měnu a stát se znovu konkurenceschopným. To si ale podle něj musí Řekové rozhodnout sami. „Řecko vystoupí a kancléřka Merkelová nebude mít pravdu - vsadím se s ní,“ prorokoval Sinn v listu Welt am Sonntag před úterní cestou Merkelové do Atén.

Řečtí penzisté pálí vlajku EU
Zdroj: ISIFA/EPA/Fotis Plegas G.