Ambasáda v Lucemburku končí, ministerstvo ji prodá

Lucembursko - Krajané vytáhli do boje kvůli zachování ambasády v půlmilionovém Lucembursku. Na 400 lidí už podepsalo petici proti rušení tamní české ambasády. Českému velvyslanci chtějí svůj protest předat ještě tento týden. Zastupitelský úřad v Lucembursku ruší ministerstvo zahraničí ke konci roku.

Česká diplomacie trvá na tom, že ambasádu zavře koncem roku. Za prodej vily chce inkasovat mnoho desítek milionů. A to se nelíbí krajanům, ti už podepisují petici. „Uzavření našeho velvyslanectví a zrušení konzulární služby je skutečně nešťastné řešení pro velký počet Čechů,“ tvrdí organizátor podpisové akce Patrik Bitomský.

Český ambasador Vít Korselt ale krajany uklidňuje: „Částečně jejich komfort bude omezen, ale my se budeme snažit ve spolupráci s kolegy z Bruselu komfort co nejvíc zachovat.“ 

Česká ambasáda v Lucemburku sídlí na dobré adrese. O kupce tak podle očekávání nebude žádná nouze. V přepychové vile s čínskými architektonickými prvky dříve bydlel slavný lucemburský premiér. Pierre Werner se řadí mezi otce myšlenky eura. Nákup vily za desítky milionů korun pomáhal dojednávat prezident Havel. Kompletně zrekonstruovanou vilu pak před šesti lety otevíral prezident Klaus. 

Ministerstvo zahraničních věcí kromě lucemburské ambasády ruší i stálou misi při UNESCO v Paříži. Naopak zřizuje zastupitelské úřady v Kataru, Senegalu, Barmě, na Srí Lance a v Kolumbii.

„Cílem optimalizace je i přes omezování zdrojů zvyšovat schopnost aktivně reagovat na zrychlující se vývoj mezinárodního prostředí a na měnící se potřeby zahraniční politiky, ekonomiky a dalších oblastí v zájmu České republiky,“ píše se v oznámení na stránkách ministerstva zahraničí.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)