V Mexiku dopadli Velitele Veverku

Mexiko – Mexické bezpečnostní síly dopadly bosse zločinecké organizace Los Zetas Salvadora Alfonsa Martíneze Escobeda, kterému se přezdívá Velitel Veverka. Je podezřelý, že zorganizoval masakr asi sedmi desítek lidí v roce 2010. O víkendu ho dopadli ve městě Nuevo Laredo na hranicích se Spojenými státy.

Šéf oddílů kartelu Los Zetas v severomexickém státě Tamaulipas byl zatčen spolu s dalšími pěti kumpány. Je podezřelý, že zorganizoval povraždění 72 imigrantů, jejich těla se našla v srpnu 2010. Šlo o jeden z nejhorších masakrů v Mexiku spojených s některým z drogových kartelů. 

Martínez Escobedo alias Comandante Ardilla (Velitel Veverka) pracoval na přímé rozkazy šéfa jedné z frakcí kartelu Miguela Ángela Treviňa, který je pro svou brutalitu obávaný i mezi samotnými drogovými zločinci. Treviňo je na útěku. 

„Velitel Veverka“ se pravděpodobně účastnil i zavraždění Američana Davida Hartleyho v září 2010. Je podezřelý i z podílu na hromadném útěku 141 trestanců z věznice v Nuevo Laredu v prosinci 2010 či 131 vězňů v Piedras Negras minulý měsíc.