Egyptský prezident Mursí vyhlásil amnestii

Káhira - Amnestii pro všechny zatčené během revoluce proti bývalé vládě Husního Mubaraka vyhlásil současný prezident Muhammad Mursí. Oznámení se objevilo na Mursího stránce na Facebooku, týká se údajně všech, kteří bojovali na straně arabského jara. Na svobodu by se tak mohlo dostat i několik tisíc lidí.

Po osmnácti dnech protestů dosáhli v únoru tisíce demonstrantů v egyptských ulicích pádu Mubarakova režimu. Stovky z nich brutální zákroky armády nepřežily, tisíce skončily ve vězeních. Teď mají šanci dostat se ven. Prezident Mursí vyhlásil při příležitosti sta dní ve funkci milost za činy „spáchané s cílem podpořit revoluci“.

Na svobodu by tak měli zamířit lidé, kteří skončili v policejních celách mezi 25. lednem loňského roku a letošním červnem, kdy Mursí nastoupil do úřadu. Milost se týká občanů, kteří čelí soudnímu stíhání, i těch, kteří si již odpykávají trest. Nevztahuje se na lidi obviněné z vraždy, řekl prezidentův mluvčí. Stovky lidí byly propuštěny, ještě než prezident Mursí stačil s nařízením přijít.

Egyptský prezident Mursí vyhlásil amnestii (zdroj: ČT24)

Egyptem stále zmítají problémy v infrastruktuře

Egypťanům ale ve spokojenosti dál brání špatné životní podmínky. Podle obyvatel se za sto dní Mursího vlády mnoho nezměnilo, stěžují si na špatný stav dopravy či nemocnic. Mursí je prvním demokraticky zvoleným prezidentem Egypta. Jeho předchůdce, svržený exprezident Mubarak, byl odsouzen na doživotí kvůli úmrtím protestujících.