Obžaloba stáhla obvinění proti Krejčířovi, další kauza se ale chystá

Pretoria - Jihoafrická prokuratura stáhla obvinění proti Radovanu Krejčířovi v souvislosti s loňskou ozbrojenou loupeží v Pretorii. Krejčíř měl loni v říjnu údajně poslat dvojici svých kompliců přepadnout místní obchod s elektronikou. Soud už líčení několikrát odložil, obžaloba chtěla víc času na shromáždění důkazů. Teď ale od obvinění úplně upouští, protože právě nemá dostatek důkazů. I tak ale Krejčíř z problémů v JAR nevyjde.

Dnešní soudní stání byla pouze formalita. Krejčíř na lavici obžalovaných nestrávil ani minutu. Obžaloba totiž stáhla obvinění proti němu i jeho dvěma údajným komplicům.

Muži měli v obchodě vymáhat od pákistánského majitele peníze, které dlužil právě Krejčířovi. Krejčí je měl na místo dovézt. Strhla se ale přestřelka a na místě zůstal jeden raněný. Jenže prokuratura údajně dostala informaci, která je v rozporu s obviněním proti Krejčířovi. Stáhla proto obvinění, protože pro obžalobu už dál nejsou důvody.

Vedení zvláštního vyšetřovacího úřadu „Hawks“ je nicméně odhodláno dosáhnout Krejčířova stíhání. „Všichni víme, že Krejčíř je zločinec a že někteří lidé, kteří s ním byli ve spojení, jsou mrtví. Předložili jsme proti němu několik obvinění, ale zřejmě nestačí. Avšak my budeme pokračovat,“ prohlásil mluvčí úřadu McIntosh Polela.

Radovan Krejčíř:

„Jsem spokojený. Musím říci, že od prvního dne jsem tvrdil, že nemají argumenty, bylo to jen mrhání časem a penězi daňových poplatníků.“

Krejčíř již loni stanul před jihoafrickým soudem kvůli obvinění z pojistného podvodu, to ale bylo staženo kvůli nedůvěryhodnosti hlavního svědka.

Jenže Krejčířovi tím problémy v JAR nekončí. Reportér ČT Jiří Hynek má informace, že policie zřejmě již brzy zahájí vyšetřování nového případu. „Chystá se nová kauza, která by měla mít velké rozměry. Údajně je místní policií prošetřován kvůli velkým daňovým únikům. V nejbližších dnech nebo týdnech by se mělo rozhodnout, zda proti němu zahájí policie trestní stíhání.“

Krejčíř pobývá v Jihoafrické republice od dubna 2007. Přicestoval tam na falešný pas poté, co v roce 2005 uprchl policistům při domovní prohlídce své vily v Černošicích u Prahy. V Česku je podnikatel stíhán za majetkové i násilné trestné činy. Praha usiluje o Krejčířovo vydání, jihoafrická justice o české žádosti zatím s definitivní platností nerozhodla. 

Rozhovor s Jiřím Hynkem (zdroj: ČT24)