Další rána pro Los Zetas, po Veverce dostali i hlavního šéfa mafie

Mexiko – Mexické bezpečnostní síly si mohou připsat další úspěch. V náhodné přestřelce u hranice se Spojenými státy zabily Heriberta Lazcana Lazcana, hlavního šéfa nejkrutějšího a nejmocnějšího mexického drogového kartelu Los Zetas. Kartel tak v krátké době utrpěl hned několik citelných ztrát.

Členové gangu Los Zetas přepadli malou kolonu vojenských vozidel, ve vesnici Progreso ve státě Coahuila se strhla přestřelka. Vojáci zabili dva ozbrojence. Po ohledání soudním lékařem je jisté, že jedním ze zabitých je Heribert Lazcano Lazcano.

Podle prokuratury státu Coahuila mrtvoly zabitého bosse i jeho kumpána o den později ukradla skupina ozbrojených mužů z pohřebního ústavu v neupřesněné severomexické lokalitě.

Vláda vypsala na dopadení Lazcana odměnu 2,6 milionu dolarů (50 milionů korun). Spojené státy k této částce přidaly pět milionů dolarů (96 milionů korun).

Boj proti drogové mafii v Mexiku zahájil po svém nástupu do prezidentské funkce teď už bývalý prezident Felipe Calderón. Za několik let si ozbrojený boj vyžádal přes 60 tisíc obětí. V poslední době ale zaznamenávají bezpečnostní síly v boji proti drogovým bossům značné úspěchy. 

O víkendu dopadly i šéfa oddílu Los Zetas v severomexickém státě Tamaulipas Salvadora Alfonsa Martíneze Escobeda alias Velitele Veverku. Byl zatčen spolu s dalšími pěti kumpány.