Chlípný trenér amerického fotbalu dostal šedesát let

Bellefonte (USA) - Třicet až šedesát let ve vězení - takový je trest pro Američana Jerryho Sanduskyho za sexuální zneužívání mladistvých chlapců. Dopustil se ho nejméně 45krát jako asistent trenéra amerického fotbalu na univerzitě v Pensylvánii. Rozsudek vyhlásil okresní soud v pensylvánském Bellefonte. Osmašedesátiletý Sandusky obvinění popírá. Jeho případ vyvolal loni skandál, když se přišlo na to, že se zneužívání dopouštěl dlouhá léta a že o tom jeho nadřízení věděli, ale policii neinformovali.

Trest podle pensylvánských zákonů znamená, že odsouzený může být podmínečně propuštěn nejdříve po třiceti letech. Pokud soud podmínečné propuštění nepotvrdí, může být ve vězení maximálně šedesát let. Advokát odsouzeného Joseph Amendola po vyhlášení rozsudku řekl, že jakýkoli trest nad dvacet let je pro Sanduského fakticky trestem doživotním. Obhajoba podle něj připravuje odvolání.

Sandusky se podle soudců svých zločinů dopouštěl čtrnáct let a zneužil nejméně deset svých nezletilých svěřenců. Podle soudu se svých činů dopouštěl při trénincích na fotbalovém soustředění, ke zneužívání docházelo většinou ve sprchách. Odsouzený svou vinu odmítá. Den před rozsudkem zveřejnil zvukový záznam své výpovědi, podle níž se „údajných nechutných skutků“ nedopustil. Jediným sexuálním partnerem v jeho životě byla údajně jeho manželka.

Chlapce, které zneužíval, zařazoval do svého sportovního programu pro rizikovou mládež. Podle soudu se zneužití prokázalo ve 45 ze 48 zkoumaných případů. Mezi postiženými byl i Sanduského adoptivní syn. Ke zneužívání docházelo mezi lety 1994 a 2008 a mnohé z obětí před soudem o svých zážitcích podrobně hovořily.

Kauza vyvolala na prestižní Pensylvánské univerzitě pozdvižení, na své funkce rezignovala řada čelných univerzitních funkcionářů. Škola musela zaplatit 60 milionů dolarů (1,16 miliardy korun) pokuty a anulována byla veškerá vítězství, jichž její fotbalový tým dosáhl za posledních 14 sezon. Kvůli skandálu musel loni v listopadu odstoupit rektor univerzity.

Jerry Sandusky
Zdroj: ČTK/AP/Gene J. Puskar