Bezdomovci v USA vyrábí nábytek, mají tak šanci na lepší život

Washington – Velkým problémem Spojených států a současně klíčovým tématem prezidentských kampaní je nedostatek práce a mnoho lidí bez domova. Jeden podnikatel z Georgie nečekal na to, s čím přijdou politici, a vzal iniciativu do vlastních rukou. Ve své truhlářské firmě se rozhodl zaměstnat místní bezdomovce.

Ze špinavého tábora uprostřed lesa v americké Georgii vytáhl podnikatel Brian Preston bezdomovce. „Jednu noc mě zničehonic napadlo, že můžeme tyhle kluky najmout na výrobu nábytku, protože řemeslo už předtím znali,“ vysvětlil. Umožnil tak najít cestu ze dna bývalým tesařům a dělníkům, z nichž mnozí mají i zkušenosti z vězení. „17. února jsem začal. 17. března, o měsíc později, jsem se nastěhoval do domu. Teď jsem schopný se zabezpečit sám,“ dodal truhlář Scott Miller. 

Dřevo z rozpadlých domů přijde k užitku

Nejde tu ale o žádnou charitu. Jen o možnost, jak si tvrdou prací vydělat peníze na živobytí. „Už během jednoho měsíce si dokázal náš první zaměstnanec vydělat dost peněz na to, aby se vystěhoval z lesa do vlastního bydlení,“ podotkl Preston. Firma pro svou práci využívá dřevo ze starých stodol, palet a prken domů, které jsou na zbourání. „Převládá názor, že nemůžete zároveň konat dobro a podnikat. Myslím ale, že moderního zákazníka zajímají firmy, které dokáží něco vracet,“ uzavřel Preston.

USA: z bezdomovce stavitel (zdroj: ČT24)
Vydáno pod