Madrid zatrhl Katalánsku referendum o nezávislosti

Madrid - Španělský parlament zamítl žádost katalánských poslanců na referendum o nezávislosti. Proti záměru Katalánců hlasovali společně vládní konzervativci se socialistickou opozicí. Žádost o povolení referenda předložili do parlamentu poslanci Republikánské levice Katalánska (ERC). Šlo o další projev sílících separatistických nálad v této autonomní oblasti.

Katalánsko v září žádalo centrální španělskou vládu o vytvoření vlastního úřadu pro výběr daní. Španělský konzervativní premiér Mariano Rajoy to odmítl kvůli údajné neslučitelnosti s ústavním pořádkem. Později Rajoy prohlásil, že separatisté žádající větší autonomii Katalánska chtějí Španělsko zničit.

Katalánsko je hospodářsky nejvýkonnějším regionem Španělska, ale také jedním z nejzadluženějších. Požádalo ústřední vládu o finanční pomoc přesahující pět miliard eur (přes 125 miliard korun).

Katalánsko má 7,6 milionu obyvatel. Už dnes jsou Katalánci uznáváni jako národnostní skupina a katalánština je v regionu jedním z úředních jazyků. Katalánsko desetiletí usiluje o ještě větší autonomii a podle nejnovějších průzkumů by si více než polovina Katalánců přála vytvoření samostatného státu.

Vydáno pod