Moskevští řidiči přesednou na kola, čekají je nové cyklostezky

Moskva - Ruská metropole se rozhodla bojovat proti dopravním zácpám tím, že vybuduje cyklostezky. Během příštího roku by tak podle představ města mohlo z aut na kola přesednout přes 140 tisíc Moskvanů. V příštích čtyřech letech vyčlení město na podporu cyklistiky bezmála 390 milionů korun. Vyrůst má přes 70 cyklostezek a 17 tisíc stojanů na kola.

Dopravní zácpy jsou ve většině evropských i světových metropolí každodenní realitou. Výjimkou přitom není ani ruská Moskva. Mnoho Rusů si totiž po rozpadu Sovětského svazu koupilo auta jako symbol nově nalezeného bohatství. Ve špičce tak jízda z centra na okraj města řidičům zabere i tři hodiny.

Stále víc lidí proto přesedlalo z aut na kola. Cyklisti si ale stěžují, že ulice Moskvy nejsou zatím příliš bezpečné. „Mnozí z těch, kdo začínají jezdit na kole, hned skončí. Chybí tu totiž cyklostezky, na chodnících nejsou žádné sjezdy, lidé vám ani neustoupí. Když to všechno sečtete, tak se sejde víc věcí, které jízdu na kole komplikují, než naopak,“ řekla studentka Maria Jasnovová.

Kola
Zdroj: ČT24

Moskva se proto rozhodla k revolučnímu kroku, který prospěje jak cyklistům, tak i dopravě. V průběhu příštích čtyř let vyčlení město víc než 600 milionů rublů (zhruba 390 milionů korun) na vybudování cyklostezek a stojanů na kola. První už se objevily ve zdejším centrálním parku. „Naším hlavním cílem je ukázat našim úředníkům, že kolo je velmi populární způsob dopravy. Proto ji musíme v tomto městě rozvíjet, abychom omezili počet aut,“ prohlásila ředitelka Gorkeho centrálního parku Olga Zakharovová.

Město doufá, že jízda na kole by mohla být skutečně účinným řešením pro omezení dopravní zácpy. Podle nedávných analýz Moskvané vlastí asi 3 miliony kol, ale jen málokdo je zatím používá jako dopravní prostředek.

Moskva vybuduje síť cyklostezek (zdroj: ČT24)
Vydáno pod