Po roce 2014 budou vojáci NATO v Afghánistánu jako podpora

Brusel – Vojáci Severoatlantické aliance zůstanou v Afghánistánu i po roce 2014, kdy se odsune většina jednotek, protože končí bojová mise. Nadále tady budou ale vojáci působit v rámci podpůrné a asistenční mise. Jakou přesnou podobu by měla mít, se dohadují ministři obrany NATO v Bruselu na společné schůzce.

Ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance se dnes v Bruselu shodli na základních obrysech plánu dalšího působení aliančních vojáků v Afghánistánu po roce 2014, kdy skončí bojové operace. Následná mise bude mít „jen“ podpůrnou, asistenční roli. „Nebude to bojová mise,“ prohlásil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Náměstek ministra obrany Vlastimil Picek:

„Bylo několikrát zdůrazněno, že to má být nebojová operace, která se má opravdu zaměřit na výcvik, mentoring, pomoc.“

Alianční plánovači teď musí dojednat, kolik vojáků vlastně v Afghánistánu v rámci podpůrné mise zůstane a jak tady budou fungovat. Podle odborníků by to mohlo ale být až 20 tisíc vojáků. 

NATO do konce roku 2014 stáhne z Afghánistánu bojové jednotky, plnou odpovědnost za bezpečnost v zemi převezmou afghánské bezpečnostní síly. „Naše strategie je vycvičit dostatečnou kapacitu afghánských bezpečnostních sil a postupně jim předat odpovědnost za bezpečnost celé země,“ uvedl Rasmussen.

Nového šéfa sil NATO v Afghánistánu, pod kterého spadá i přes 500 českých vojáků, představil americký ministr obrany Leon Panetta. Dosavadní velitel Allen se má stát vrchním velitelem spojeneckých sil v Evropě. Nahradí ho americký generál Joseph Dunford. „Jsem si jistý, že generál Dunford se vyrovná se všemi překážkami díky svým zkušenostem a své energii,“ řekl k tomu šéf NATO Rasmussen. 

Na dvoudenním zasedání v Bruselu ministři obrany mluvili nejen o odchodu z Afghánistánu v roce 2014, ale taky o rekordním počtu útoků afghánských sil na koaliční vojáky: „To procento se oproti loňskému roku zvýšilo, bohužel bylo tam nějakých 80 zraněných a zhruba 51 mrtvých vojáků, o tom se velice diskutovalo, aby vývěr příslušníků afghánských bezpečnostních sil byl kvalitnější a lepší a i z druhé strany, aby koaliční vojáci měli také lepší kulturní povědomí,“ říká Picek. 

Velké téma byla i občanská válka v Sýrii. Americký ministr obrany Panetta prohlásil, že Spojené státy mají velké obavy z chemického arzenálu syrského prezidenta Asada, a proto ho monitorují. Spojené státy zároveň chtějí pokračovat v humanitární pomoci syrským uprchlíkům i povstalcům.